Schade in Bedum, een dorp in de buurt van de stad Groningen
Volledig scherm
Schade in Bedum, een dorp in de buurt van de stad Groningen © anp

Compensatie gasbeving daalt ook neer in stad Groningen

De rechter heeft voor het eerst besloten om een gedupeerde van de gasbevingen in de stad Groningen te compenseren. De uitspraak van de speciale arbiter aardbevingsschade heeft mogelijk verstrekkende gevolgen omdat de stad met 200.000 inwoners tot nu toe buiten het officiële aardbevingsgebied viel en dus ook niet kon rekenen op een schadevergoeding.

Quote

Onder omstandig­he­den is het gerecht­vaar­digd om een bewijsver­moe­den te hanteren

Arbiter aardbevingsschade

Verreweg de meeste claims uit de hoofdstad van de provincie Groningen werden tot nu toe door de NAM terzijde geschoven. Gedupeerden kunnen echter sinds mei bezwaar maken bij de arbiter aardbevingszaken. Hoewel ook deze rechter meent dat er in deze specifieke zaak uit de stad Groningen geen hard bewijs is voor het verband tussen de gasbevingen en de schade, meent hij desondanks dat het vermoeden zo sterk is dat een vergoeding op zijn plaats is. In het vonnis valt te lezen dat het 'onder omstandigheden gerechtvaardigd is om een bewijsvermoeden te hanteren'.

Schade
Het slachtoffer uit de stad Groningen heeft naar eigen zeggen achtduizend euro schade aan zijn huis. Het gaat onder meer om scheuren in de gevel. Volgens de rechter kan deze schade ontstaan zijn door de beving in Garmerwolde op 30 september 2014. Die had een kracht van 2.8 op de schaal van Richter. De NAM moet dan ook van de rechter in redelijkheid een deel van het bedrag uitkeren. Het gaat niet om het volledige bedrag omdat een deel van de schade kan zijn ontstaan toen de bewoner nog niet in het huis woonde.

De stad Groningen ligt normaal gesproken buiten het aardbevingsgebied omdat de gasbevingen tegen gevolge van de gaswinning noordelijker plaatsvinden. Grotere bevingen in de provincie hebben echter ook in de stad gevolgen gehad. Zo zijn er panden van de universiteit beschadigd en waarschuwde het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) al voor de risico's van schade aan gevoelige medische apparatuur. Een 20-jarige student uit de stad Groningen diende een schadeclaim in omdat hij door een vallende steen werd geraakt. Hij stond op het balkon van zijn woning toen een deel van het balkon boven hem naar beneden kwam. Hij liep een hersenschudding op.

Provincie
Het aantal mensen in de provincie Groningen dat woont in een huis met schade die is erkend als aardbevingsschade, is inmiddels opgelopen tot 100.000. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD en de gemeente Groningen. Een kwart van de gedupeerden heeft meer dan één keer schade gehad.

Op maandag 2 mei 2016 zijn vier arbiters aardbevingsschade gestart. Op 1 juni 2016 kwam daar een vijfde bij. Deze arbiters zijn allemaal oud-rechter en zijn voor deze functie voorgedragen door de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. De rechters hebben inmiddels 39 zaken uit de provincie bekeken, waarvan ze in 34 gevallen hebben geoordeeld dat er een recht op schadevergoeding is.

Volledig scherm
© anp