Volledig scherm
Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW © anp

'Compenseer btw-pijn in de regio met fikse investering'

Het kabinet moet de pijn in de regio door de verhoging van
het lage btw-tarief naar 9 procent verzachten. Dat kan door fiks te investeren in ondernemers en gemeenten met goede plannen om hun middelgrote stad of dorp vooruit te helpen, bepleit Hans de Boer van werkgeversvereniging VNO-NCW vandaag. Het prijskaartje: 200 miljoen euro.

Quote

Door een paar specifieke fiscale acties, kunnen we veel btw-pijn verzachten

Hans de Boer, werkgeversvereniging VNO-NCW

De btw-maatregel komt extra hard aan in de kleinere steden en schaadt daar ondernemers en werkgelegenheid, constateert de werkgeversvoorman. Veel regio’s staan al onder druk door het wegtrekken van jonge mensen, vaak met hogere opleiding en inkomens, naar grote steden. Ook hebben ze last van vergrijzing, afname van aantallen winkels door online verkopen en scherpere concurrentie tussen ondernemers om de laatste euro’s van overgebleven klanten.

Dat geldt al helemaal voor grensregio’s waar nu al over de grens inkopen worden gedaan. De Boer: ,,Door deze gebieden weer bruisend en vitaal te maken, en door een paar specifieke fiscale acties, kunnen we veel btw-pijn verzachten.” 

Concreet wil hij dat het kabinet lastenverlichting voor het MKB eerder laat ingaan dan gepland. Verder is in het regeerakkoord 900 miljoen euro uitgetrokken ‘voor de aanpak van regionale knelpunten’. Daar moet zo’n 200 miljoen van worden gebruikt voor zogeheten regiodeals. ,,Als het geld slim en gericht wordt ingezet, kan het veel energie losmaken in regio’s en grotere investeringen uitlokken.”

Het idee is dat gemeenten en ondernemers worden ondersteund om hun stadscentrum of gebied weer onderscheidend te maken. Dat kan bijvoorbeeld door veel flexibeler bestemmingsplannen toe te staan en ruimte te creëren voor nieuwe concepten waarbij winkels, cultuur, horeca, recreatie en groen worden gecombineerd. Door die trekpleisters voor binnen- en buitenlandse toeristen moet extra omzet ontstaan.

Prijzen omlaag gooien

Volledig scherm
Shoppen in Rotterdam.

Ferd Crone, voorzitter van de G32 (het netwerk van 38 (middel)grote steden) en
burgemeester van Leeuwarden, gelooft in het plan. ,,Er ontstaan steeds meer compacte binnensteden, waar alle winkels en horeca bij elkaar zitten. Dan is er geld nodig voor het aanpassen van straten, creëren van looproutes en maken van publieke voorzieningen. Ondernemers moeten ook meedoen met nieuwe ideeën en verhuurders moeten hun prijzen omlaag gooien. Alleen breed gedragen visies krijgen namelijk steun. Dat past helemaal bij de gedachte van het regeerakkoord.”

In verschillende regio’s zien de initiatiefnemers al goede voorbeelden. Zo heeft Dalfsen een toekomstvisie ontwikkeld waarin de gemeente zich onderscheidt qua woongenot, recreatie en toerisme. Hardenberg bouwt winkels om tot woningen, samen met ondernemers. Oss maakt ruimte voor nieuwe evenementen, zoals een zandstrand in het centrum. Ede zet in op minder regels voor winkels en horeca. In het centrum van Winschoten kunnen bezoekers weer gratis parkeren. En de Drechtsteden werken samen om hun lokale economie en het leefklimaat te bevorderen.

VNO-NCW heeft het plan ‘Bruisende steden en regio’s’ samen ontwikkeld met MKB-Nederland, LTO, de Nederlandse gemeenten en provincies, de Kamer van Koophandel en het Bureau voor toerisme. Het voorstel is niet om zomaar 200 miljoen uit te smeren over het land, maar om ondernemers en gemeenten met de beste plannen in aanmerking te laten komen voor steun.