Contactloze autosleutel in de ban: déze auto's worden vaakst gejat
Het einde van de contactloze autosleutel - waarbij de sleutel het slot automatisch ontgrendelt - is in zicht. Auto's met deze zogenoemde 'keyless entry' worden zo vaak gestolen of opengebroken dat verzekeraars en keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM er per volgend jaar vanaf willen.
Delen per e-mail
Het is verzekeraars al langer een doorn in het oog dat de contactloze autosleutels te eenvoudig te kraken zijn. Hoe zo'n slot werkt? Als iemand met de sleutel op zak de auto nadert, gaat het voertuig automatisch van het slot af, waarna met een druk op een knop de motor kan worden gestart. Bij het weglopen met de sleutel gaat de auto weer automatisch op slot.
Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto's van 2017 en ouder met zo'n systeem simpel te jatten. ,,Het is geen kwestie of je auto gehackt wordt, maar wanneer'', verklaart Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Dit is een initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuigcriminaliteit te bestrijden.
De auto-inbraakexpert heeft maar één advies aan autobezitters: ,,Laat de keyless entry gewoon uitzetten.'' Er zijn volgens hem een hoop mensen die denken: 'ik merk het wel'. ,,Maar op het moment dat je auto gestolen wordt, ben je erg onthand, hoe goed je ook verzekerd bent'', benadrukt de VbV-voorman.
De passieve autosleutel is ontwikkeld om het leven gemakkelijker te maken, alleen daarmee braken ook gouden tijden aan voor criminelen. De rfid-chip blijkt namelijk te kraken.
Dievengilde
Verkerk bevestigt het voornemen van keuringsinstantie voor autobeveiliging, Kiwa SCM, om per volgend jaar de zogenaamd 'slimme' autosleutels af te keuren zoals de NOS meldt. Het dievengilde beschikt over apparaatjes waarmee ze voortdurend op zoek zijn naar signalen van autosleutels. ,,Als je de autosleutels in de hal of op de trap hebt liggen, vangen ze dat signaal op, dat kopiëren zij en bij de auto doe je daarmee vervolgens net alsof je de sleutel bent'', licht de inbraakexpert toe.
Hoeveel auto's met de sleutelloze entree er precies worden gestolen is niet duidelijk. Verkerk: ,,Maar wat we wel zeker weten is dat juist de moderne auto's voorzien van dit snufje vaak worden gejat of dat die autobezitters de dupe zijn van inbraak, zónder dat er braaksporen aanwezig zijn.''
Bij deze auto's is de kans het grootst dat je nieuwe auto binnen drie jaar na aankoop wordt gestolen:
Nummer 1: Toyota RAV4
Dit is momenteel met afstand het meest gewilde model onder autodieven in Nederland. De kans dat deze fonkelnieuwe auto van Japanse makelij binnen drie jaar wordt gejat is maar liefst 1 op 18 (!).
Nummer 2: Citroën C4
Het risico dat het dievengilde er met je nieuwe Citroën C4 vandoor gaat is ook vrij groot. Binnen drie jaar zijn 1 op 22 autobezitters van dit Franse automerk hem alweer ongewild kwijt.
Nummer 3: Range Rover Evoque van Land Rover
Ook de compacte SUV van het Britse automerk Land Rover is in trek als jat-object. Liefst 1 op de 35 eigenaren van de Range Rover Evoque moeten het binnen drie jaar zonder hun bolide stellen.
Nummer 4: Lexus NX
De hybride NX van Lexus - de luxe tak van het Japanse automerk Toyota - is ook populair als het om diefstal gaat. Tussen 2015 en 2018 werden er 1 op de 39 gestolen.
Nummer 5: Lexus IS
Ook plek vijf op de ranglijst van meest gewilde autotypes gaat naar Lexus. Het type IS, dat staat voor Intelligent Sport, scoort met 1 op 44 gejatte wagens sinds 2015 eveneens relatief hoog.
Nummer 6: Range Rover Sport van Land Rover
Van het sportieve model van Land Rover, de Range Rover Sport, zijn er in drie jaar tijd 1 op de 49 ontvreemd.
Nummer 7: De A-Klasse van Mercedes-Benz
Van de A-Klasse van het Duitse Mercedes zijn er 1 op de 66 binnen drie jaar na aanschaf gejat.
Nummer 8: XF van Jaguar
Het sportieve model van het Britse Jaguar, de XF, is sinds 2015 bij 1 op de 74 gelukkige bezitters verdwenen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
Automobilist komt om bij botsing met politie
Bij een aanrijding tussen een politiewagen en een personenauto is in de nacht van zondag op maandag een man om het leven gekomen. Hij was de bestuurder van de wagen waarmee de politie in botsing kwam. Door de klap werd hij uit zijn voertuig geslingerd. Hij overleed ter plaatse. -
PREMIUM
Mijn vrouw wil weer een hondje, terwijl we moeilijk ter been zijn
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Uber-chauffeur moet vaker selfies maken
Uber-chauffeurs in heel Nederland zullen vaker worden gevraagd selfies te maken. Het platform vergelijkt de selfies vervolgens met de foto van de chauffeur die al in het systeem staat. Op die manier moet de identiteit van de chauffeur worden bevestigd. De regeling moet voorkomen dat taxichauffeurs en koeriers op accounts van anderen rondrijden. -
Zorg op steeds hogere kosten gejaagd door inhuur dure flexwerkers
Zorginstellingen zoals ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorginstellingen en aanbieders van gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, hebben de kosten van inhuur van medewerkers tussen 2015 en 2018 met 49 procent zien stijgen. Door grote personeelstekorten zien die instellingen zich genoodzaakt dure flexwerkers in te huren.
-
PREMIUM
‘Vroeger kreeg je na bloeddonatie een herstelborreltje in plaats van een roze koek’
Erik de Bruin las het onlangs verschenen boek Nine Pints over bloed en was zo onder de indruk dat hij besloot ondanks zijn angst voor naalden donor te worden. Omdat met bloed levens worden gered. Dat hoorde hij bijvoorbeeld van ex-kankerpatiënt Ewout. -
Lichaam ontdekt omdat twee onderbenen boven afvalbak uitsteken in Edam
In een afvalcontainer in Edam is vandaag een lichaam gevonden. Dat meldt de politie op Twitter. Het lichaam werd opgemerkt omdat de twee onderbenen boven de afvalbak uitstaken. Medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn ingeschakeld om het lichaam met speciale apparatuur te onderzoeken. -
PREMIUM
Wie de ophef betreurt, betreurt helemaal niks
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.