Volledig scherm
De sleutels waarmee je op afstand de deuren kunt openen en de auto kunt starten, worden vanaf volgend jaar afgekeurd omdat ze nu te makkelijk te kraken zijn. © Adam Opel AG

Contactloze autosleutel in de ban: déze auto's worden vaakst gejat

Het einde van de contactloze autosleutel - waarbij de sleutel het slot automatisch ontgrendelt - is in zicht. Auto's met deze zogenoemde 'keyless entry'  worden zo vaak gestolen of opengebroken dat verzekeraars en keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM er per volgend jaar vanaf willen. 

Het is verzekeraars al langer een doorn in het oog dat de contactloze  autosleutels te eenvoudig te kraken zijn. Hoe zo'n slot werkt? Als iemand met de sleutel op zak de auto nadert, gaat het voertuig automatisch van het slot af, waarna met een druk op een knop de motor kan worden gestart. Bij het weglopen met de sleutel gaat de auto weer automatisch op slot.

Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto's van 2017 en ouder met zo'n systeem simpel te jatten. ,,Het is geen kwestie of je auto gehackt wordt, maar wanneer'', verklaart Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Dit is een initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuigcriminaliteit te bestrijden. 

De auto-inbraakexpert heeft maar één advies aan autobezitters: ,,Laat de keyless entry gewoon uitzetten.'' Er zijn volgens hem een hoop mensen die denken: 'ik merk het wel'. ,,Maar op het moment dat je auto gestolen wordt, ben je erg onthand, hoe goed je ook verzekerd bent'', benadrukt de VbV-voorman. 

De passieve autosleutel is ontwikkeld om het leven gemakkelijker te maken, alleen daarmee braken ook gouden tijden aan voor criminelen. De rfid-chip blijkt namelijk te kraken. 

Volledig scherm
In Den Haag vond eerder een inbraakgolf plaats in auto's. De inbraken gebeurden zonder braakschade, doordat dieven autosleutels hackten. De politie vroeg toen al om de keyless entry van de slimme autosleutel te deactiveren. © Jorina Haspel000

Dievengilde
Verkerk bevestigt het voornemen van keuringsinstantie voor autobeveiliging, Kiwa SCM, om per volgend jaar de zogenaamd 'slimme' autosleutels af te keuren zoals de NOS meldt. Het dievengilde beschikt over apparaatjes waarmee ze voortdurend op zoek zijn naar signalen van autosleutels. ,,Als je de autosleutels in de hal of op de trap hebt liggen, vangen ze dat signaal op, dat kopiëren zij en bij de auto doe je daarmee vervolgens net alsof je de sleutel bent'', licht de inbraakexpert toe.

Hoeveel auto's met de sleutelloze entree er precies worden gestolen is niet duidelijk. Verkerk: ,,Maar wat we wel zeker weten is dat juist de moderne auto's voorzien van dit snufje vaak worden gejat of dat die autobezitters de dupe zijn van inbraak, zónder dat er braaksporen aanwezig zijn.'' 

Bij deze auto's is de kans het grootst dat je nieuwe auto binnen drie jaar na aankoop wordt gestolen:

Volledig scherm
© Toyota

Nummer 1: Toyota RAV4
Dit is momenteel met afstand het meest gewilde model onder autodieven in Nederland. De kans dat deze fonkelnieuwe auto van Japanse makelij binnen drie jaar wordt gejat is maar liefst 1 op 18 (!). 

Volledig scherm
© Bart Hoogveld

Nummer 2: Citroën C4
Het risico dat het dievengilde er met je nieuwe Citroën C4 vandoor gaat is ook vrij groot. Binnen drie jaar zijn 1 op 22 autobezitters van dit Franse automerk hem alweer ongewild kwijt.

Volledig scherm
Range Rover Evoque © Niek Schenk

Nummer 3: Range Rover Evoque van Land Rover
Ook de compacte SUV van het Britse automerk Land Rover is in trek als jat-object. Liefst 1 op de 35 eigenaren van de Range Rover Evoque moeten het binnen drie jaar zonder hun bolide stellen.

Volledig scherm
Lexus NX © Sanoma Digital The Netherlands

Nummer 4: Lexus NX
De hybride NX van Lexus - de luxe tak van het Japanse automerk Toyota - is ook populair als het om diefstal gaat. Tussen 2015 en 2018 werden er 1 op de 39 gestolen.

Volledig scherm
Lexus IS © Sanoma Digital The Netherlands

Nummer 5: Lexus IS
Ook plek vijf op de ranglijst van meest gewilde autotypes gaat naar Lexus. Het type IS, dat staat voor Intelligent Sport, scoort met 1 op 44 gejatte wagens sinds 2015 eveneens relatief hoog. 

Volledig scherm
© Automedia/Tony Vos

Nummer 6: Range Rover Sport van Land Rover
Van het sportieve model van Land Rover, de Range Rover Sport, zijn er in drie jaar tijd 1 op de 49 ontvreemd.

Volledig scherm
© Niek Schenk

Nummer 7: De A-Klasse van Mercedes-Benz
Van de A-Klasse van het Duitse Mercedes zijn er 1 op de 66 binnen drie jaar na aanschaf gejat.

Volledig scherm
© Automedia Jaguar XF

Nummer 8: XF van Jaguar
Het sportieve model van het Britse Jaguar, de XF, is sinds 2015 bij 1 op de 74 gelukkige bezitters verdwenen.