Volledig scherm
Een vliegtuig van Corendon op Luchthaven Maastricht © ANP

Corendon verkocht aan Scandinavische investeerder: ‘Tegen dit aanbod konden we geen nee zeggen’

Reisorganisatie Corendon wordt overgenomen door de Scandinavische investeerder Triton. Deze is nu al eigenaar van Sunweb en wil de twee bedrijven samenvoegen. 

,,Met deze deal stellen we de toekomst van Corendon veilig’’, zegt oprichter Atilay Uslu van Corendon in een telefonische reactie. ,,Corendon en Sunweb vormen een droomcombinatie. Samen kunnen we een vuist maken tegen de veel grotere touroperators TUI en Thomas Cook. Die zitten ons nu vooral in Spanje dwars. Daar hebben we veel moeite om aan genoeg hotelbedden te komen voor onze klanten.’’

De verkoop omvat de activiteiten van Corendon als touroperator in Nederland en België, de vliegtuigmaatschappij Corendon Dutch Airlines, de administratieve afdelingen in Turkije en de merken Karin’s Choice, Maris Life, Stip Reizen en GOfun. De airlines in Turkije en Malta en de hotels van Corendon Hotels & Resorts zijn geen onderdeel van de verkoop. 

De nieuwe eigenaar Triton heeft nu onder meer Sunweb Group (voorheen Sundio). Dat is op zijn beurt de naam achter bekende reismerken als Sunweb, Jiba, GOGO, Husk, Eliza was Here en X-Travel. In eerste instantie opgericht door de Nederlandse reisondernemer Joost Romeijn, sinds eind 2018 is het overgenomen door de Scandinavische investeringsmaatschappij Triton.

Borrel

Quote

In mijn hotel hebben we een borrel gedronken, Zweden zijn goede drinkers. Het was liefde op het eerste gezicht

Atilay Uslu, oprichter Corendon

Vlak na die overname belden de Zweden hem op, vertelt Uslu. ,,Ze zijn naar Amsterdam gekomen. In mijn hotel hebben we een borrel gedronken, Zweden zijn goede drinkers. Het was liefde op het eerste gezicht, het klikte meteen. Ze kwamen met een aanbod waar we geen nee tegen konden zeggen.’’

Triton is momenteel ook in de race om de activiteiten van Thomas Cook in Scandinavië over te nemen. ,,Als dat doorgaat, geeft dat ons ook geweldige mogelijkheden in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.’’

Corendon en Sunweb passen volgens Triton uitstekend in zijn plannen om een Europese ‘touroperator 2.0' te creëren. Beide bedrijven verkopen hun zonvakanties vooral online, niet zelden voor stuntprijzen. Hun belangrijkste bestemmingen, zoals Turkije en Griekenland, vullen elkaar bovendien goed aan.

Nog lang niet met pensioen

Voor welk bedrag Corendon is verkocht, wordt niet bekendgemaakt. Uslu blijft bij het nieuwe fusiebedrijf betrokken als commissaris. Daarnaast blijft hij de baas van de hoteltak. ,,Die ga ik verder uitbreiden. Nee, ik ga nog lang niet met pensioen.’’

Het personeel van Corendon is vanmiddag op de hoogte gebracht van de overname, die nog moet worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteit. Voor medewerkers heeft de overname geen nadelige consequenties, aldus Uslu. ,,Integendeel, zij krijgen hierdoor meer kansen. Er vallen geen ontslagen. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Amsterdam.’’

Ook klanten zullen voorlopig niets van de overname merken, zegt hij. ,,Het merk Corendon blijft, net als Sunweb, gewoon bestaan.’’

De overname van Corendon komt niet geheel onverwacht. Oprichter Uslu was vorige maand te gast bij de radio-uitzending van De Ondernemer en hintte toen ook op een nieuwe focus op hotelkamers. Deze kun je hier terugluisteren:

Eerste miljoen

In 1990 richtte Uslu, die destijds in Haarlem een shoarmatent runde, een reisbureautje op. Aanvankelijk verkocht hij reizen naar Turkije. Inmiddels kan Corendon zich, met een omzet van meer dan 515 miljoen euro in 2018, als een van de grootste Nederlandse reisorganisaties beschouwen. Zijn eerste miljoen had Atilay Uslu niet op zijn dertigste, zoals zijn ambitie was, maar op zijn 28ste al binnen.

De luchtvaartmaatschappij van Corendon vliegt jaarlijks ruim 2,5 miljoen passagiers vanuit 28 landen naar 143 luchthavens. Corendon Hotels & Resorts heeft locaties in onder meer Curaçao, Turkije, Spanje en Nederland.

Reisorganisatie Sunweb heeft een jaaromzet van circa 600 miljoen euro. Er werken circa 500 medewerkers. Nog eens 400 reisleiders worden voor het bedrijf in verschillende landen ingezet.

Triton bestaat sinds 1997. Het investeert in bedrijven in de industriële en zakelijke dienstverlening en de consumenten- en gezondheidssector. De 38 bedrijven die Triton momenteel in de portefeuille heeft, hebben een gezamenlijke omzet van ongeveer 14,9 miljard euro en ongeveer 72.000 werknemers.