Corona-epidemie dwingt ‘illegalen’ terug te keren naar huis
De corona-epidemie dwingt groepen ongedocumenteerde migranten Nederland te verlaten. Omdat er geen werk meer voor ze is, reizen ze met hulp van terugkeerorganisaties naar hun land van herkomst.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit de jaarcijfers van de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie), in Nederland de grootste organisatie die zich bezighoudt met de vrijwillige terugkeer van afgewezen asielzoekers en irreguliere migranten.
Door alle reisbeperkingen vanwege het corona-virus heeft de organisatie in 2020 veel minder mensen geholpen bij terugkeer dan een jaar daarvoor: 1815 tegenover 3035. Die daling komt ook omdat vorig jaar de asielinstroom lager was, waardoor ook minder afgewezen asielzoekers het land verlieten. De IOM zag wel veel ongedocumenteerde migranten terugkeren. Zo gingen 182 veelal ‘illegale’ Brazilianen terug, tegenover 105 in 2019. Ook keerden 100 Indonesiërs zonder verblijfspapieren terug, ongeveer evenveel als in 2019, een jaar zonder reisbeperkingen.
Schoonmakers en keukenhulpen
,,Het gaat vaak om mensen zonder verblijfsstatus die bijvoorbeeld in de schoonmaak of in restaurants werkten. Die hadden door de coronacrisis opeens geen werk meer, raakten daardoor in de problemen waarna ze bij ons een verzoek indienden voor hulp bij terugkeer”, stelt Pieter Maas van de IOM. ,,Doordat er veel minder normale vluchten waren, hebben we met name tussen april en augustus veel gebruik gemaakt van repatriëringsvluchten die zijn geregeld door ambassades.” Dat gebeurde in totaal 130 keer.
De coronaregels zorgden ook voor praktische problemen bij terugkeervluchten. Enkele keren bleek een terugkeerder vlak voor vertrek positief te zijn getest op corona.Uitgeprocedeerde asielzoekers konden dan niet zo maar met het openbaar vervoer terug naar hun opvangplek.,,We hebben een keer ter plekke een opvangplek voor iemand moeten regelen zodat die persoon daar in quarantaine kon.”
Albanezen
In de top 5 van nationaliteiten staan de Albanezen,net zoals vorig jaar, bovenaan. In 2020 keerden er 280 via IOM terug naar Albanië, in 2019 waren dat er 467. Het gaat daarbij vooral om migranten die in Nederland zijn tegengehouden terwijl ze in vrachtwagens op weg waren naar Engeland, de zogenoemde ‘inklimmers’.
Migranten en afgewezen asielzoekers die kiezen voor vrijwillige terugkeer via IOM komen in aanmerking voor hulp bij het verkrijgen van de juiste documenten, het regelen van de reis, financiële hulp en eventueel hulp bij reïntegratie in het land van herkomst.
Bekijk hieronder al onze video’s over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTechnische Dienst
‘Met deze techniek had een drama als Pukkelpop wellicht voorkomen kunnen worden’
Sociale media staan vol met een schat aan informatie. Veel meer dan grappige kattenfilmpjes en foto’s van foodporn. Met de juiste voelsprieten zijn snel en accuraat data te vinden die de wereld een stuk prettiger en veiliger kunnen maken. Die voelspriet heet PublicSonar. -
PREMIUM
Hoogopgeleid én regelmatig een xtc-pil: ‘Beetje spanning in het leven hoort erbij’
Jong, hoogopgeleid, gezond leven en toch met enige regelmaat een pilletje: klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. De Nijmeegse studenten die afgelopen vrijdagavond onwel raakten, zijn dan ook geen uitzondering. ,,Het beeld van die sneue drugsgebruiker in de goot is zó ontzettend passé.” -
Man (77) overlijdt kort na coronaprik
Een 77-jarige man is vanochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden toen hij naar zijn auto liep op de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor met Pfizer gevaccineerd tegen corona, aldus de GGD Hollands Midden. -
Bakerpraatjes
Ieder kind kost een tand? ‘Er is een relatie tussen aantal kinderen en aantal verloren tanden’
Het geslacht van je baby voorspel je met baking soda, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: iedere zwangerschap kost een tand. -
Rapport: Misstanden rond migranten vergelijkbaar met toeslagenaffaire
Misstanden in het huidige vreemdelingenrecht zijn vergelijkbaar met de toeslagenaffaire en leiden tot groot menselijk leed bij migranten. Die worden vanaf binnenkomst in Nederland tot en met naturalisatie al gewantrouwd door overheidsinstanties, stellen onderzoekers. Bovendien is er slechts beperkte rechterlijke controle op die wantrouwende overheid.
-
Werknemers beroepsgoederenvervoer leggen het werk neer
Werknemers in het beroepsgoederenvervoer, onder wie vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers, leggen maandag 24 uur lang het werk neer. Vakbonden FNV en CNV riepen op tot een nationale staking om hun eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Hoeveel last Nederland krijgt van de acties, is nog onduidelijk. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
PREMIUM
Carrièreswitch voor Klaas Dijkhoff, hij begint eigen bedrijf: ‘Heel veel zin in’
Klaas Dijkhoff begint een eigen bedrijf. De Bredanaar en voormalig VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer heeft samen met drie anderen een bureau opgericht dat bedrijven, artiesten en (buitenlandse) politieke partijen gaat adviseren over te voeren campagnes.