Volledig scherm
© RDA//René Verleg

Corona-expert Koopmans gaat nu ook Europese Commissie adviseren

De Nederlandse hoogleraar virologie en corona-expert Marion Koopmans is toegetreden tot een adviespanel van de Europese Commissie. Het dagelijks EU-bestuur heeft het team van zeven epidemiologen en virologen uit zes verschillende lidstaten aangesteld om richtlijnen over de Europese bestrijding van het virus te formuleren.

De EU-leiders hadden vorige week aan Brussel gevraagd verdere stappen te ondernemen om tot een gecoördineerde, op de wetenschap gebaseerde aanpak te komen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, zelf geneeskundige, zit het panel voor, bijgestaan door EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid). ,,Alle Europese regeringen moeten elke dag goed geïnformeerde en passende besluiten nemen voor de EU-burgers”, aldus Von der Leyen.

De 63-jarige Koopmans is ook adviseur van de Nederlandse Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het nieuwe panel vergadert minstens twee keer per week per videoverbinding. Woensdag is het eerste overleg. Als waarnemer zijn onder andere het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bij het adviesorgaan betrokken.

Dringende oproep

Koopmans trok zaterdag veel aandacht, toen ze op deze site alle Nederlanders opriep om ook sociale activiteiten als een verjaardag of een etentje voorlopig even over te slaan. Veel landgenoten luisterden naar dat dringende advies. Een dag later maakte het kabinet bekend alle horeca (en scholen) tot 6 april te sluiten. 

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”