‘Coronamedicijn’ remdesivir mag nu ook gebruikt worden voor minder zieke patiënten
Het ebolamedicijn remdesivir, dat volgens een Amerikaanse studie ook lijkt te werken tegen corona, mag ook in Europa vaker worden gebruikt. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft besloten dat het nu ook beschikbaar wordt voor patiënten die niet aan de beademing liggen. Wat patiënten daarvan gaan merken, is nog onduidelijk: remdesivir is wereldwijd ontzettend schaars.
Delen per e-mail
Tot nu toe mocht remdesivir in Europa alleen worden gebruikt onder toezicht, bij ernstig zieke coronapatiënten die aan de beademing liggen. In Nederland is het middel alleen beschikbaar voor studies. Het EMA heeft toestemming voor gebruik nu uitgebreid tot patiënten die er iets minder ernstig aan toe zijn: bijvoorbeeld patiënten die aan de zuurstof liggen of aan de niet-invasieve beademing, waarbij ze zelf ademen via een masker.
Om te beslissen of het Europese advies ook door Nederland wordt overgenomen, wacht het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) nog op een aanvraag van Gilead, de fabrikant van remdesivir. ,,Of en wanneer die aanvraag er komt, weten we nog niet", stelt een woordvoerder.
Positieve studie
Het EMA laat remdesivir versneld - nog voor alle gebruikelijke onderzoeken zijn afgerond - toe op de markt. Reden daarvoor is een Amerikaanse studie. Bij een test met meer dan 1000 ernstig zieke patiënten in 75 ziekenhuizen in verschillende landen herstelden degenen die remdesivir gebruikten gemiddeld 31 procent sneller dan de mensen die een placebo kregen toegediend. Gemiddeld kromp de herstelperiode van vijftien dagen naar elf dagen.
Overigens liet een Chinese studie onder 237 mensen juist geen positief resultaat zien bij het gebruik van remdesivir. Die proef werd voortijdig gestaakt. Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse president Trump, veegde het Chinese onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, echter van tafel. Waardoor de uitkomsten van beide onderzoeken zo verschillen, is nog niet helder.
Het EMA evalueert alle gegevens momenteel in het kader van de versnelde evaluatie van remdesivir, maar geeft via het compassionate use programma dus wel alvast toestemming voor gebruik. ‘Het is over het algemeen bedoeld voor patiënten met een levensbedreigende, langdurige ziekte of met ernstig, blijvend letsel, en wanneer er geen andere medicijnen zijn', schrijft het CBG.
Remdesivir tot dusver het enige antivirale middel dat een aantoonbaar positief effect heeft op coronapatiënten. Sommige artsen en wetenschappers stellen dat de malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine ook werken tegen corona, maar gezondheidsautoriteiten zeggen dat daar te weinig bewijs voor is. Bovendien wordt er gewaarschuwd voor soms ernstige bijwerkingen van de middelen.
Beperkte voorraad
De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA liet remdesivir daar al eerder versneld toe op de markt. Het is de vraag voor hoeveel patiënten dat soelaas gaat bieden. De producent, de Amerikaanse farmaceut Gilead, heeft slechts een beperkte voorraad. CNN meldde dat er slechts 200.000 doses beschikbaar zijn voor de hele wereld. Amerikaanse ziekenhuizen klagen dat de overheid geen transparant systeem heeft voor de verdeling van het middel.
Hoeveel doses er voor Europa dan wel Nederland beschikbaar zijn, weet het CBG niet. Gilead gaf eind april aan dat het dit jaar een miljoen doses kan produceren. Volgend jaar zou de productie verder kunnen stijgen.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Waar blijft het medicijn tegen corona? Een overzicht van de kanshebbers
Waar blijft het medicijn tegen corona? Overal ter wereld - en dus ook in Nederland – maken onderzoekers overuren in hun jacht op het ei van Columbus. Een overzicht van de kanshebbers, en alle mitsen en maren. -
PREMIUM
10-jarige Emma zit al bijna een jaar thuis: ‘Ik zou heel graag gevaccineerd willen worden!’
Al sinds maart gaat ze tot haar grote verdriet niet meer naar school. Het risico dat Q-koortspatiëntje Emma van der Pluijm (10) door corona getroffen wordt, is te groot. In een open brief aan de regering vraagt Emma nu om vaccinatie. -
PREMIUM
VIDEO Peperdure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar
Duizenden Nederlandse kankerpatiënten hoeven komende jaren minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste generatie peperdure medicijnen. Daar hebben kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars afspraken met elkaar over gemaakt. -
COA deelde jarenlang gevoelige gegevens van asielzoekers met de politie
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deelde jarenlang informatie van asielzoekers met de politie. Er werden structureel gegevens gedeeld over onder andere godsdienst en etniciteit. Inmiddels is de uitwisseling stopgezet.
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
demonstratie amsterdam Ongeloof om zorgverlener die stelt dat 'artsen alles faken', inspectie onderzoekt meldingen
Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn diverse meldingen binnengekomen over een zorgverlener die vanmiddag ongefundeerde uitspraken heeft gedaan over de coronapandemie. De zelfverklaarde ‘homeopathisch arts’ uit Limburg beweert glashard voor de camera dat artsen ‘alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen’. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan er de woorden niet voor vinden. ,,Ik ben sprakeloos”, meldt een woordvoerder bij het zien van het interview. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.