Coronasituatie op scholen drastisch verergerd: deze week al 12.000 klassen naar huis
De coronasituatie op scholen is in een week tijd drastisch verergerd, bevestigt een nieuwe peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Deze week zijn in het hele land in totaal 12.000 klassen naar huis gestuurd.
Gemiddeld is een kwart (24 procent) van de leerlingen deze week niet op school. Vorige week was dat nog 9 procent. Op slechts 2 procent van de scholen zijn alle leerlingen aanwezig in de tweede week na de kerstvakantie. Op 80 procent van de scholen ontbreken ook één of meerdere leraren.
Zo’n 62 procent van de scholen (vorige week 17 procent) moet daardoor deze week klassen naar huis sturen, blijkt uit de nieuwste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder bijna 900 schooldirecteuren, vooral uit het basisonderwijs. Gemiddeld gaat het om twee klassen per school.
Tekort aan leraren loopt terug
Vorige week was het tekort aan leraren (90 procent) dé reden om leerlingen naar huis te sturen, nu is dat nog maar in 53 procent van de gevallen de achtergrond. Deze week zijn besmettingen bij leerlingen in 76 procent van de keren de oorzaak van uitgevallen klassen, dat was vorige week 7 procent.
AVS-voorzitter Ingrid Doornbos ziet de uitdagingen voor schoolleiders oplopen: ,,Schoolleiders zijn blij dat de scholen weer open zijn, tegelijkertijd zien we de besmettingen toenemen en is het onderwijs met de huidige maatregelen lastig te organiseren.”
Tekst gaat verder onder grafiek
Op vier van de vijf scholen wordt afstandsonderwijs geboden voor afwezige leerlingen of de hele klas om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan. Doornbos: ,,Er wordt door de schoolleiders en hun teams keihard gewerkt om het onderwijs overeind te houden. Het hybride onderwijs en soms noodopvang bieden is pittig, zeker met het bestaande personeelstekort.”
De regel is nu: als er binnen een groep of klas, drie of meer coronabesmettingen (zowel kinderen als medewerkers) zijn binnen zeven dagen, dan gaat de hele groep of klas in quarantaine. Voor leraren geldt echter dat zij, als ze hun booster binnen hebben of recent corona hebben gehad, niet in quarantaine hoeven.
Verruiming quarantainemaatregel
Een meerderheid van de schoolleiders (65 procent) wil dat het OMT de huidige maatregelen voor het onderwijs nog eens goed tegen het licht houdt. Een verruiming van de quarantainemaatregel of het afschaffen van de klassenquarantaine kan helpen, maar het moet ook veilig kunnen vinden de directeuren. Volgens 88 procent van de ondervraagde scholen is een langetermijnvisie nodig voor corona in het onderwijs, waarbij een centrale sluiting geen optie meer is.
Er zijn trouwens regionaal vaak ook grote verschillen wat betreft de aanwezigheid van leerlingen en het aantal klassen dat naar huis wordt gestuurd. Zo stuurden in Zeeland slechts een derde van de scholen, maar in Utrecht bijna driekwart van de scholen één of meerdere klassen naar huis.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
update
Drukste avondspits van het jaar: 1120 kilometer file voor hemelvaartsweekend
Met ruim 1120 kilometer langzaam rijdend verkeer verdeeld over 190 files is het woensdagavond de drukste avondspits van het jaar, meldt de ANWB. Daarmee is het aantal files rondom Hemelvaart vergelijkbaar met voor corona. In 2019 stond er in het hemelvaartweekend 1028 kilometer file. Het vorige record van dit jaar stond op 785 kilometer. Dat was vlak voor de meivakantie. -
PREMIUM
Besmettingen stellen scholen voor dilemma: ‘Het virus is in een andere fase beland’
EINDHOVEN/HELMOND - Het basisonderwijs laat net als het voortgezet onderwijs een zeer wisselend beeld zien als het gaat om coronabesmettingen en thuisquarantaines. Op basisschool 't Slingertouw in Eindhoven zijn zeventien groepen, bijna de helft, in thuisquarantaine. Ook hebben vijftien medewerkers positief getest. Maar er zijn ook scholen waar weinig aan de hand is. -
16
Eensgezinde Kamer stemt D66-voorstel voor vaccinatiecrèches weg
De Eerste Kamer heeft een initiatiefwetsvoorstel van D66 weggestemd dat crèches de mogelijkheid wilde geven om kinderen te weren die niet zijn ingeënt tegen kinderziektes zoals polio. Alleen D66 zelf stemde voor, alle andere partijen tegen.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Steeds meer leerlingen weer thuis door corona: ‘Situatie werd onbeheersbaar’
Het coronavirus slaat opnieuw om zich heen in het onderwijs, nu de scholen weer open zijn. Vooral leerlingen lijken massaal de klos door quarantaineregels of omdat ze zelf besmet zijn geraakt. -
vanavond stille tocht
Vermoorde zoon (19) van schoenenmagnaat had ‘afspraak op dag van verdwijning’
De 19-jarige Xavier Durlinger die afgelopen donderdag dood werd teruggevonden in een bos in Sittard, had op de avond van zijn verdwijning vermoedelijk een afspraak met een nog onbekende persoon, blijkt uit rechercheonderzoek. De politie is naarstig op zoek naar een mogelijk cruciale getuige die afgelopen vrijdag anoniem informatie over Xavier had doorgespeeld.