Corporatie Laurentius schorst ook andere directeuren

Woningcorporatie Laurentius in Breda heeft donderdag ook twee andere directeuren geschorst vanwege twee onderzoeken naar fraude. Interim-directeur Karin Rosielle heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van krantenberichten.

Rosielle legde vrijdag uit dat een intern forensisch onderzoek is verbreed en verdiept en zich nu richt op de hele directie. Ook het onderzoek door het Openbaar Ministerie is uitgebreid, legde ze uit. De twee directeuren zijn op dit moment geen verdachte, benadrukt Rosielle.

Eerder werd algemeen-directeur Walter V. aangehouden op verdenking van oplichting. Hij zou verdiensten uit vastgoedtransacties voor de woningcorporatie in eigen zak hebben gestoken.

Medeverantwoordelijk
De interim-directrice legde uit dat de positie van de twee overige directeuren lastig wordt nu het onderzoek zich ook op hen richt. Ze legde uit dat ze mogelijk medeverantwoordelijk zijn geweest omdat ze bij onderhandelingen zijn geweest en contracten hebben afgesloten.
Ze zijn op non-actief gezet voor de duur van het onderzoek. Het interne forensische onderzoek duurt vermoedelijk tot eind dit jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gezegd nog langer nodig te hebben. Laurentius is volgens het OM vermoedelijk voor miljoenen euro's benadeeld.

Minister Liesbeth Spies (Wonen) stelde vrijdag in reactie op het nieuws dat het goed is dat duidelijk wordt welke corporaties hun zaken goed geregeld hebben en welke niet. 'Het wordt zichtbaar waar het goed gaat en waar niet', zei ze. Spies stelt dat dit het moment is om 'orde op zaken te stellen' bij de woningcorporaties. Zij vindt het van belang dat corporaties die het slecht doen, worden aangepakt. 'Juist ook voor de corporaties die het wel goed doen.'