Volledig scherm
De DBB is onder meer belast met de bewaking van Geert Wilders. © ANP

Corrupte agent Faris K. beveiligde politici

UPDATEDe van corruptie verdachte agent Faris K. van de Dienst Bewaken en Beveiligen werkte voor de unit die politici en diplomaten beveiligde, waaronder Geert Wilders. Volgens korpschef Akerboom is Wilders veiligheid 'voor zover bekend'niet in het geding geweest. 

Quote

Dit nieuws is daar als een mokerslag aangekomen. Het is hartstikke pijnlijk

Jan Struijs, voorzitter Nederlandse Politiebond

Een goed ingevoerde bron meldt aan deze krant dat Faris K. voor de unit werkt die bedreigde politici en high-profile diplomaten beveiligd. Hij zou niet betrokken zijn bij de beveiliging van het Koninklijk Huis. Het is daarom waarschijnlijk dat hij nauw betrokken was bij de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders.

Faris K., die al jaren bij de dienst werkt, wordt ervan verdacht informatie te hebben doorgespeeld naar een Nederlands-Marokkaanse criminele organisatie. Volgens Erik Akerboom, de hoogste chef van de Nederlandse politie, zei vanmiddag bij BNR dat de veiligheid van Wilders 'voor zover bekend' geen moment in gevaar is geweest. ,,We zijn nu aan het uitzoeken wat deze agent precies wist en wat hij mogelijk heeft doorgespeeld."

K. was niet betrokken bij de directe persoonsbeveiliging van de politici, maar was een zogenoemde voorverkenner, Iemand die informatie verzamelt over en plekken bekijkt waar de te beveiligen persoon naar toe reist. De agent, zelf van Marokkaanse afkomst, kan daarom kennis hebben gehad over reisroutes en safehouses. De agent had geen hoge positie in de dienst, maar had wel toegang tot gevoelige informatie.

Wilders

De DBB is onder meer belast met het bewaken van PVV-politicus Geert Wilders. Die reageerde geschokt op het nieuws. ,,Als ik de dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel", tweette Wilders. Hij richtte de tweet aan premier Rutte. Eerder had hij al ,,Mijn hemel'', getweet. 

Premier Rutte meldde vanochtend al met de PVV-leider over zijn beveiliging te hebben gesproken. Na afloop van dat gesprek wilde hij er niets over kwijt. ,,Ik zeg niets over dit soort gesprekken." Wilders liet daarop 's middags weten ook niets meer over de zaak te zeggen. ,,Gelukkig pakt het kabinet het serieus op."

Andere politieke partijen eisen opheldering van de premier.  ,,We willen een brief van Rutte'', aldus D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Hij noemt het nieuws alarmerend en zegt mee te leven met Wilders. Ook andere partijen reageren onthutst.

Het rommelt al een tijdje binnen de DBB. Personeel klaagde vorig jaar over gebrek aan menskracht en over een 'angstcultuur'. Kritiek en meedenken zou niet op prijs worden gesteld en de top van de Dienst zou lager personeel afrekenen  op gedrag waaraan die top zichzelf ook schuldig maakt. Volgens die medewerkers heerst er een 'losse cultuur' bij de DBB. Zo zouden er onder meer gepantserde dienstauto's voor privé-gebruik mee genomen worden. 

Twijfel

Binnen de dienst wordt nu getwijfeld aan de ernst van de corruptiezaak en de gevoeligheid van de gelekte informatie. Mogelijk zou de top van de dienst het willen gebruiken als een afleidingsmanoeuvre voor de werkelijke problemen bij de DBB. 

Niettemin wordt er binnen de dienst met ontsteltenis gereageerd op het informatielek.  ,,Dit is daar als een mokerslag aangekomen. Het is hartstikke pijnlijk'', zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Volgens de vakbondsman is de dienst een professionele organisatie waar heel hard wordt gewerkt. ,,Er was tot voor kort nog sprake van overbelasting. Ze hebben op dat gebied een slag gemaakt. En dan nu dit.''

Struijs stelt dat 'informatie het nieuwe goud is'. ,,We leven in een tijdperk dat er steeds meer informatie beschikbaar is." Criminele organisaties steken dus ook steeds meer moeite in het verkrijgen van die info.

Handelswaar

Welke informatie er is gelekt en waarom die criminele organisatie behoefte heeft aan informatie vanuit de DBB is nog onduidelijk.  Criminelen gebruiken niet altijd alle informatie zelf, de gegevens kunnen ook als 'handelswaar' worden ingezet om te worden doorverkocht aan mensen die er wel directe interesse in hebben.

NCTV-baas Dick Schoof Waarschuwde onlangs in deze krant al dat er, ook in Nederland, steeds nauwere banden zijn tussen criminelen en jihadisten. Zij kunnen op die manier aan specifieke informatie over politici als Wilders kunnen komen.

Vakbondsman Struijs zegt dat met corruptie binnen de politie en justitie verkrampt wordt omgegaan. ,,Er moet meer aan preventie worden gedaan door snel lering te trekken en niet te wachten tot een zaak pas na jaren voor de rechter komt.''

Onder leiding van een officier van justitie doet de recherche samen met het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten onderzoek naar de zaak. De man is aangehouden en buiten functie gesteld.