Tekstkar geplaatst op Het Lint - Maximapark Vleuten-De Meern Utrecht
Volledig scherm
Tekstkar geplaatst op Het Lint - Maximapark Vleuten-De Meern Utrecht © Politie Vleuten-De Meern

Criminaliteit keldert door corona: minder zakkenrollers, inbrekers en fietsendieven

Het aantal incidenten waar de politie mee te maken krijgt, is afgelopen week fors gedaald. Er komen door alle coronamaatregelen minder meldingen binnen van zakkenrollerij, fietsendiefstal en woningbraak. Ook het aantal verkeersongevallen is teruggelopen, blijkt uit een eerste analyse van de politie. 

Het totale aantal incidenten waarmee de politie landelijk te maken kreeg, daalde van 15.000 in de week van 9 tot en met 15 maart tot 12.500 een week later. Het aantal woninginbraken ging van 430 naar 260, het aantal meldingen van zakkenrollerij liep terug van 220 naar 130 en het aantal fietsendiefstallen nam af van 1100 naar 750. Ook waren er minder bedrijfsinbraken en straatroven, net als verkeersongevallen. Vorige week noteerde de politie 900 ongevallen, tegen 1600 de week ervoor.

De afname hangt vermoedelijk samen met de maatregelen van het kabinet in de strijd tegen corona. Zo wordt er zoveel mogelijk opgeroepen om thuis te blijven en zit de horeca dicht. Dat leidt niet alleen maar tot goed nieuws. Het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken stijgt. Afgelopen week ging de politie bijna 5500 keer af op zo'n melding. Een week eerder gebeurde dat zo’n 3900 maal. Het aantal alcohol- en drugsgerelateerde overlastmeldingen nam toe van minder dan 700 tot 820.

Mondkapjes

Voor babbeltrucs, huiselijk geweld en onlinemisdrijven is er geen noemenswaardige toe- of afname.  Wel haken oplichters in op de actualiteit. Zo wilde een Dordts stel miljoenen stelen van een ziekenhuis met het aanbieden van een niet bestaande partij mondkapjes. Ook gaan er corona-gerelateerde phishingmails rond. 

Max Daniel, een van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis, benadrukt dat het gaat om een eerste beeld. ,,We moeten heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies over de invloed van de coronacrisis op de veiligheid. Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident.” De politie het in elk geval niet rustiger. ,,Het werk verandert, maar er komt door de crisis ook ongelofelijk veel op de organisatie af. Bovendien is het juist nu ontzettend belangrijk dat we volop aanwezig zijn in de wijken en in verbinding staan met mensen.”

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: