Volledig scherm
© Thinkstock

Crimineel is steeds vaker een vrouw

UpdateDe criminaliteit onder vrouwen stijgt. Zij plegen niet alleen diefstallen, maar maken ook carrière in de drugshandel, stichten branden en zijn gewelddadig bij vecht- en steekpartijen. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

Jaarlijks komen 30.000 vrouwen en meisjes vanaf 12 jaar met de politie in aanraking, tegen 160.000 mannen. Eén op de vijf verdachten is daarmee vrouw. Het aantal vrouwen dat werd opgepakt voor het plegen van geweld verdubbelde in de laatste 16 jaar.

Criminele carrière
'Ze maken vaker een criminele carrière dan werd gedacht. Het aandeel verdachte vrouwen overstijgt bijvoorbeeld het aantal mannen dat wordt verdacht van een zedendelict. Het is veel forser dan werd aangenomen', zegt onderzoekster Anne-Marie Slotboom. Criminaliteit door meisjes en vrouwen is te lang gebagatelliseerd en te weinig onderzocht, denken de onderzoekers.

Onderzoekers zien dat zelfs in de georganiseerde criminaliteit de vrouw een opmars maakt. Vooral in de drugshandel vanuit de Antillen en de mensensmokkel van prostituees zouden vrouwen zelfs leidinggevende rollen hebben.

Jeugdbendes
Jonge meisjes blijken bovendien vaker lid van criminele jeugdbendes dan in politieregistraties voorkomt. 'Hun wordt meestal geen actieve rol toebedeeld, terwijl ze zelf ook delicten zeggen te plegen.'