Crimineel netwerk in Almelo ontmanteld met grote politieactie

VideoBij een grote actie tegen een crimineel netwerk rond georganiseerde hennepteelt in de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo zijn vanochtend dertien mensen aangehouden. Ook zijn er dertien voertuigen en een vuurwapen in beslag genomen en zijn drie hennepkwekerijen opgerold.

Politie Almelo on Twitter

We doen samen met de Belastingdienst en de @Gemeente_Almelo (oa sociale recherche) op meerdere plaatsen in de wijk #Nieuwstraatkwartier #Wondebuurt doorzoekingen in woningen, garages en loodsen. Doel: Integraal optreden om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te vergroten

De politie deed al langere tijd onderzoek naar ondermijnende activiteiten in de wijk. Het afgelopen jaar zijn hierdoor al achttien hennepkwekerijen opgerold. Burgemeester Arjen Gerritsen hoopt dat met actie een crimineel netwerk is uitgeschakeld.

,,Politie en OM konden in één keer ingrijpen, op al die plekken tegelijkertijd. Op deze manier denken we het netwerk een belangrijke slag te hebben toegebracht", aldus Gerritsen. ,,Goedwillende wijkbewoners en ondernemers mogen nooit lijden onder criminele activiteiten van een kleine groep.''

De grote actie startte rond 5.00 uur vanochtend. Zo'n 450 medewerkers van de politie, Belastingdienst, justitie en de gemeente deden onderzoekingen in twaalf woningen en in een aantal garages en loodsen. Ook is administratie en banksaldi in beslag genomen.

Speurhonden

,,Ondermijnende activiteiten moet je samen krachtig aanpakken. En het liefst in één keer zoals vandaag. Dat is van groot belang voor de bewoners en voor de leefbaarheid. Als burgemeester heb ik zeker belang bij deze grootschalige actie, zeker in het Nieuwstraatkwartier, waar we al langere tijd bezig zijn om orde op zaken te stellen qua veiligheid en leefbaarheid", zegt Gerritsen.

De Belastingdienst heeft nog openstaande belastingschulden geïnd en nam goederen in beslag voor het geval dat schulden niet worden betaald. Ook zijn speurhonden ingezet, honden die speciaal zijn getraind in het opsporen van geld en verdovende middelen.

Lees door onder de foto.

Een agent tijdens de grote politieactie in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier.
Volledig scherm
Een agent tijdens de grote politieactie in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier. © ANP

Knallen

Grote actie van politie, justitie, defensie en belastingdienst in Almelo. Met explosieven werden deuren van woningen en loodsen opengebroken.
Volledig scherm
Grote actie van politie, justitie, defensie en belastingdienst in Almelo. Met explosieven werden deuren van woningen en loodsen opengebroken. © Lars Smook

Volgens de politie hebben bewoners mogelijk knallen gehoord, want speciale arrestatieteams hebben zich met behulp van explosieven toegang verschaft tot de panden. De burgemeester kan zich voorstellen dat bewoners van de actie in de vroege ochtend geschrokken zijn. Ze krijgen van hem een brief met een toelichting.

„De districtsrecherche doet al anderhalf jaar onderzoek naar hennepteelt en handel in deze wijk. Tijdens dat onderzoek zijn alleen in de afgelopen zes maanden al 18 wietplantages ontruimd”, zegt Jos Westerveld, teamchef van de politie in Almelo. „Ook kregen we zicht op een criminele organisatie die zeer georganiseerd samenwerkte. Het was nu tijd om alle verdachten aan te houden, na een lange periode van bewijsmateriaal verzamelen.” Volgens Westerveld bestaat de organisatie uit tientallen personen, die over de hele wijk verspreid wonen.

Politie Almelo on Twitter

Het is mogelijk dat bewoners knallen hebben gehoord in de wijk #Nieuwstraatkwartier #Almelo Speciale arrestatie eenheden hebben zich toegang verschaft mbv explosieven tot panden die doorzocht worden. Hierbij is niemand gewond geraakt. #misdaadloontniet #stopondermijning

Beeld vanuit de Nieuwstraat in Almelo.
Volledig scherm
Beeld vanuit de Nieuwstraat in Almelo. © Lars Smook
Een in beslag genomen scooter en Mercedes aan de Nieuwstraat worden afgevoerd.
Volledig scherm
Een in beslag genomen scooter en Mercedes aan de Nieuwstraat worden afgevoerd. © Lucien Baard
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”