Crimineel Rachid Kotar (39) doodgeschoten terwijl 4-jarig kind op de achterbank zat

Mogelijke liquidatieDe 39-jarige Nederlands-Marokkaanse crimineel Rachid Kotar uit Amstelveen is donderdag rond 17.15 uur geliquideerd bij zijn auto voor de luxe sportschool Health City aan de Escapade in Amstelveen. Zijn kind van vier jaar zat op de achterbank.

Volledig scherm
Rond kwart over vijf opende de schutter het vuur op het slachtoffer die op dat moment bij zijn auto stond aan de Escapade voor de Health City sportschool. © Michel van Bergen

Kotar wordt gerekend tot de groep van Amsterdammer Karim Bouyakhrichan, alias ‘Taxi’, de broer van de in 2014 op een terras in Zuid-Spanje geliquideerde Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan. Deze groep leeft volgens de opsporingsdiensten al tijden op voet van oorlog met de groep rond de voortvluchtige Ridouan Taghi en Richard R., alias ‘Rico de Chileen’.

Volgens de recherche hebben criminelen uit de groep rond Taghi en R. eerst Samir Bouyakhrichan geliquideerd en is de organisatie daarna gaan jagen op zijn broer Karim.

Samen met de in Amsterdam actieve maffiabaas Raffaele Imperiale zou ‘Rico de Chileen‘ aan vertrouweling Muhammed S. de opdracht hebben gegeven om ‘Kar’ Bouyakhrichan in Dubai te vermoorden met een mes. Imperiale zou hem in dat scenario lokken. R.’s advocaat heeft dat scenario stellig weersproken. Rachid Kotar is in het verleden neergezet als een financiële man van de groep rond de Bouyakhrichans.

Gepantserde BMW

Volledig scherm
De politie zoekt de daders, die mogelijk zijn weggereden in een zilveren Volkswagen Transporter met geblindeerde achterruiten. Via Burgernet wordt opgeroepen om de inzittenden niet zelf te benaderen. © Michel van Bergen

De zwarte BMW waarin hij reed, is volgens een bron gepantserd. Hij moet zijn geobserveerd en gevolgd voordat hij kon worden doodgeschoten, want hij zou tot kort geleden in het buitenland hebben verbleven, onder meer in Marokko.

Rond 19.00 uur renden zeker acht naaste familieleden, onder wie twee meisjes, door de afzetting rond het parkeerterrein voor Health City, waar de recherche op dat moment onderzoek deed. Enkelen werden door agenten tegengehouden, anderen konden dicht bij het slachtoffer komen. Nadat ook zij definitief doorkregen dat hij was overleden, schreeuwden ze het uit.

In meerdere politiebusjes arriveerden vervolgens alsnog extra agenten om de plaats van het misdrijf beter te kunnen afschermen.

Auto's 

De politie was kort na de schietpartij op zoek naar een Volkswagen Transporter van een oud model, met geblindeerde achterruiten. Niet veel later werd op de Buitensingel in Duivendrecht door de politie een uitgebrande auto gevonden. Vrijdagmiddag bleek dat de uitgebrande auto inderdaad de vluchtauto is geweest van de daders die betrokken waren bij het dodelijk schietincident op Escapade in Amstelveen. 

In een melding van Burgernet werd gewaarschuwd dat getuigen de bus of de inzittenden ‘niet zelf moeten benaderen’ maar de politie moeten bellen.

Kotars naaste familie laat weten het vreselijk te vinden dat hij met naam en toenaam als crimineel is neergezet in de media en stelt nadrukkelijk dat hij nooit is veroordeeld.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.