Volledig scherm
© ANP

Criminele asielzoeker komt vaak uit veilig land

UPDATEAsielzoekers die worden verdacht van criminaliteit komen doorgaans uit zogenoemde veilige landen als Marokko en Algerije. Dat blijkt uit gegevens die de politie openbaar heeft gemaakt. Ze plegen voornamelijk winkeldiefstallen.

De meeste verdachte asielzoekers komen uit Albanië, Georgië, Marokko, Algerije en Libië, waarbij alleen Libië als onveilig geldt. Mensen uit die landen die asiel aanvragen, zijn doorgaans kansloos voor een verblijfsvergunning. In de periode dat ze wel in een opvang in Nederland verblijven, veroorzaken ze overlast.

Dat blijkt uit een groot aantal documenten die de politie vrij heeft gegeven nadat De Telegraaf een verzoek had gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). De documenten gaan voornamelijk over de eerste 9 maanden van 2016. In die periode kwamen veel 'kansloze' asielzoekers vanuit de Balkan en Noord-Afrika naar Nederland. Zij zorgen voor veel overlast en criminaliteit in en rond azc's. 

In de gepubliceerde weekverslagen en rapporten staat ook dat asielzoekers die misdaden plegen en worden gepakt, niet altijd worden vervolgd. Een deel wordt zonder straf vrijgelaten. Dat gebeurt in de hoop dat ze zo sneller uit te zetten zijn, maar die hoop is vaak tevergeefs.  Het resultaat is dat uitgeprocedeerde asielzoekers straffeloos in Nederland blijven, terwijl de politie van zijn misdaden weet.

Frustraties

Die aanpak leidt tot frustraties bij betrokkenen binnen de politie. ,,Daar geef je een onwenselijk signaal mee af, namelijk dat het plegen van misdrijven niet bestraft wordt tot iemand uitgezet wordt", zo staat in een van de documenten. En: ,,De vraag is of seponeren wenselijk is als de verdachte niet meteen kan worden uitgezet."

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) verzekerde dat het geen beleid is om asielzoekers die misdrijven begaan, niet te vervolgen. Als een vluchteling in Nederland een misdrijf begaat, wordt hij gewoon vervolgd, aldus de minister.

Volgens Blok heeft vervolging ook geen gevolgen voor eventuele uitzetting. Als iemand tijdens een asielprocedure wegens criminaliteit in de gevangenis komt, start daarna gewoon de uitzettingsprocedure.

Georganiseerde misdaad

Uit de documenten uit 2015 en 2016 blijkt verder dat de zogenoemde 'veilige-landers' soms onderdeel zijn van georganiseerde misdaadgroepen. Ze hoppen van land naar land, zoeken uit waar omstandigheden het beste zijn voor vreemdelingen en nemen de benen wanneer uitzetting dreigt. Bij verdachten uit de Balkan en Georgië werden bestellijsten voor diefstallen gevonden. Een van de opdrachten: opzetstukken voor elektrische tandenborstels.

Ook werden voor diefstal geprepareerde tassen aangetroffen. Een marechaussee die in de bewaking van een azc in Noord-Nederland werkte, merkte op dat er in de week dat hij nachtdienst had 'steeds om 03.00 uur 's nachts een groep mensen het azc verliet'. Of zij ook daadwerkelijk op pad gingen voor inbraken wordt niet duidelijk uit de documenten. Het meest voorkomende delict is winkeldiefstal. 

Bijna 10.000 verdachten

Uit een van de documenten lijkt te blijken dat ook veel statushouders (asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben gekregen) van een strafbaar feit worden verdacht. 10.000 asielzoekers die in 2015 en 2016 een status hebben gekregen, zouden in die periode ook zijn geregistreerd als verdachte. De meeste asielzoekers die in die periode naar Nederland kwamen en een status krijgen zijn Syriërs en Eritreeërs. De politie kon vanochtend niet direct aangeven of het inderdaad om die nationaliteiten gaat en wat de cijfers over de statushouders precies zeggen.

Als het inderdaad gaat om bijna 10.000 statushouders die worden verdacht van een strafbaar feit, is dat aantal hoog. Er kwamen in die periode zo'n 60.000 asielzoekers naar Nederland. Statushouders kunnen hun verblijfsvergunning verliezen als ze een (zware) misdaad begaan. 

In 9300 gevallen gaat het om mensen die voor één verdenking staan geregistreerd. In 104 van de 10.000 gevallen gaat het om zware misdrijven: gewapende overvallen of zedenmisdrijven. In de duizenden andere gevallen kan het ook gaan om vandalisme of winkeldiefstal.

Wilders

In een reactie twittert PVV-leider Geert Wilders: ,,Honderden asielzoekers per maand verdacht. Megacriminaliteit. Allemaal onder de pet gehouden. Schandelijk!". De PVV wil snel een Kamerdebat over de kwestie. Het OM zegt niet op de vrijlatingen te kunnen reageren.

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.