Volledig scherm

Criminele junk bijna verdwenen

De criminele junk bestaat bijna niet meer. Auto- en woninginbraken zijn mede hierdoor de laatste tien jaar spectaculair afgenomen. Dat blijkt uit de tiende editie van de jaarlijkse AD Misdaadmeter die eind deze week verschijnt. Analyses van de Raad van Korpschefs onderschrijven de trend.

De politie denkt dat veelvoorkomende criminaliteit flink is gedaald door slimmer politiewerk, doordat junks langere celstraffen hebben gekregen, begeleid drugs zijn gaan gebruiken en verplicht hebben moeten afkicken.

Op de huid zitten
Gerrit den Uyl, portefeuillehouder veelvoorkomende criminaliteit in de Raad van Korpschefs, roemt de werkwijze met 'adoptieagenten'. 'Waar we in de jaren '90 vooral achter de verslaafden en hun overlast aanrenden, zijn we zo'n tien jaar geleden die verdachten echt op de huid gaan zitten. Iedereen kreeg een agent aan zich gekoppeld en die liet de verdachte niet meer los.'

De ISD-maatregel zorgde er daarna voor dat verslaafde criminelen soms voor jaren in de cel werden gezet en konden afkicken. Den Uyl tekent aan dat ook de verbeterde beveiliging van woningen en auto's van invloed zijn geweest.

Misdaadcijfers
De AD Misdaadmeter brengt elk jaar op basis van cijfers van alle politiekorpsen de criminaliteit in Nederland in beeld. Daarvoor wordt gekeken naar delicten waarmee de burger het meest heeft te maken. Eind deze week maakt de krant openbaar waar het 't minst en meest veilig wonen is in het land.

Uit de AD Misdaadmeter 2011 blijkt dat het aantal auto-inbraken in ons land vorig jaar daalde tot ruim 93.000, vier procent minder dan een jaar eerder. De daling ten opzichte van tien jaar geleden is nog vele malen groter. Werd in 2001 nog één op de 70 Nederlanders slachtoffer, vorig jaar werd 'slechts' één op de 178 getroffen. Ook het aantal slachtoffers van woninginbraken kelderde. Werden in 2001 nog één op 170 Nederlanders slachtoffer, vorig jaar trof dit één op de 270 Nederlanders.