Criminele vreemdeling wordt maar zelden uitgezet
De overheid heeft grote moeite om criminele vreemdelingen hun verblijfsvergunning af te pakken. In 2012 versoepelde het kabinet de regels om ook buitenlandse veroordeelden die al lang in Nederland wonen, te kunnen uitzetten. Maar rechters steken daar vaak een stokje voor, meldt de Volkskrant.
Het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie, schatte eerder dat de in 2012 aangescherpte wet zou leiden tot jaarlijks 475 intrekkingen van verblijfsvergunningen. Dat blijken er nu in de praktijk veel minder. Vorig jaar verloren volgens immigratiedienst IND tachtig vreemdelingen hun verblijfsrecht door een strafblad. Dat zijn reguliere migranten, geen mensen met een asielstatus.
Meer eisen
De IND zegt dat het aantal mogelijk achterblijft doordat rechters sinds de strengere wet meer eisen stellen aan de argumentatie om een verblijfsstatus in te trekken. 'Je moet in elk individueel geval onderbouwen dat de maatregel proportioneel is en opweegt tegen de persoonlijke gevolgen voor de vreemdeling, die soms al vele jaren in Nederland is en hier een gezin heeft', zegt een woordvoerder.
Zo oordeelde de Raad van State begin juni dat de verblijfsvergunning van een crimineel uit Macedonië niet kon worden ingetrokken, ook al had deze man er al ruim 71 maanden celstraf op zitten. Daarbij telde zwaar dat hij al sinds 1978 in Nederland woont en hij de laatste jaren geen ernstige delicten pleegde.
Veilige landen
Vorige week ontstond nog ophef omdat de politie misdrijven van criminele asielzoekers niet zou vervolgen, maar liever over gaat tot uitzetting. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is dat ‘geen beleid’. Wel worden vreemdelingen voor wie uitzetting al geregeld is soms niet vervolgd ‘voor bijvoorbeeld winkeldiefstallen’ als dit hun uitzetting gaat vertragen.
Asielzoekers die worden verdacht van criminaliteit komen doorgaans uit zogenoemde veilige landen als Marokko en Algerije. Dat blijkt uit gegevens die de politie openbaar heeft gemaakt. Ze plegen voornamelijk winkeldiefstallen.
Dijkhoff maakte het vorig jaar al makkelijker om criminele vreemdelingen uit te zetten. Zij kunnen nu ook worden teruggestuurd als zij zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Syrische asielzoeker opgepakt in Kerkrade, zou oorlogsmisdaden voor Assad-regime hebben gepleegd
De Nederlandse politie heeft vandaag in Kerkrade een Syrische asielzoeker aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven in de Syrische burgeroorlog. Het is voor het eerst dat er hier een Syriër wordt aangehouden die lid zou zijn geweest van een militie verbonden aan het regime van de Syrische president Assad. -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
‘Needle spiken’ was ook meer dan 100 jaar geleden al een mysterieuze misdaad
Gedrogeerd worden met een injectienaald tijdens het stappen. De afgelopen weken kwamen er meerdere meldingen binnen in Nederland, maar bewijzen zijn er nog altijd niet gevonden. Is het de perfecte misdaad? Of is er iets anders aan de hand? ,,Het is vreemd dat er nog geen naalden zijn gevonden.”
-
Moordenaar oud-minister Els Borst weer voor de rechter
Moordenaar Bart van U. (46), die eerst oud-minister Els Borst doodstak en maanden later zijn eigen zus, staat woensdag voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2017 weer voor de rechter. Besproken wordt of zijn gedwongen opname in een tbs-kliniek verlengd moet worden. -
Cultuursector krijgt miljoenenimpuls, 12,5 miljoen naar dramaseries en docu’s
Het kabinet wil via een ‘herstelplan’ de culturele sector een impuls geven, ook omdat de coronamaatregelen daar forse impact hebben gehad. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.