Een in beslag genomen Ferrari bij een politiebureau in Utrecht
Volledig scherm
Een in beslag genomen Ferrari bij een politiebureau in Utrecht © anp

Criminelen voor miljoenen euro's 'geplukt' door OM

Criminelen zijn het afgelopen jaar geplukt voor een recordbedrag van 143,5 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie wordt steeds inventiever in het afpakken van misdaadgeld en past de methode ook in kleine zaken toe.

Quote

We gaan net zo lang door tot we het hebben

Marianne Bloos, hoofdofficier
Een auto wordt in beslag genomen door de politie en de FIOD bij een inval op een woonwagenkamp in Breda
Volledig scherm
Een auto wordt in beslag genomen door de politie en de FIOD bij een inval op een woonwagenkamp in Breda © anp

Het 'afpakbedrag' nam met 7,5 miljoen euro toe ten opzichte van 2014. Het gaat om crimineel vermogen dat onherroepelijk is afgepakt. Behalve geld, is beslag gelegd op luxe goederen zoals een Ferrari, een speedboot en Rolex-horloges.

Recordbedrag
Daarnaast heeft het OM voor een recordbedrag beslag gelegd bij criminelen. Op dit moment ligt er voor 1,4 miljard euro onder beslag: een stijging van 200 miljoen vergeleken met 2014. De onderzoeken in deze zaken lopen nog, dus het geld kan nog niet worden bijgeschreven.

,,We doen er alles aan dat criminelen niet van hun verdiende geld kunnen genieten na het uitdienen van hun straf," zegt hoofdofficier Marianne Bloos van het Functioneel Parket. ,,En we willen verhinderen dat ze hun geld opnieuw investeren in criminele zaken." De grootste klapper is een bedrag van 61 miljoen euro, dat het OM afgelopen jaar ontving van SBM Offshore. Het Schiedamse bedrijf  raakte betrokken bij een groot smeergeldschandaal in landen als Angola en Brazilië.

Drugscrimineel
In 2014 sloot het OM een deal met het bedrijf.  SBM Offshore betaalt 192 miljoen euro. Een ander groot bedrag is een ontneming van 2,7 miljoen euro van drugscrimineel Michel P. uit Zoeterwoude. Het kostte 12 jaar procederen om het geld op de staatsrekening te kunnen bijschrijven.

,,We gaan net zo lang door tot we het hebben," zegt Bloos. Het OM verzint elk jaar inventievere methoden om criminelen kaal te plukken. Er wordt intensief samengewerkt met partijen als de Belastingdienst, FIOD en gemeenten. ,,Per zaak bekijken we welke partij het meest geschikt is om een crimineel aan te pakken.''