Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Crisis binnen FNV over cao streekvervoer

Update45 kaderleden van de FNV eisen dat hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha met onmiddellijke ingang uit zijn functie wordt ontheven. 

Volgens de kaderleden zijn ze niet betrokken geweest bij de onderhandelingen en waren ze nog bezig met voorbereiding op stakingen toen het nieuws over het akkoord naar buiten kwam. ,,Het vertrouwen is compleet weggevaagd", schreven de kaderleden in een boze brief aan het hoofdbestuur. ,,We hebben negen dagen gestaakt voor noppes." 

Al eerder was het vertrouwen opgezegd in Paula Verhoef, de onderhandelaar van de FNV in het streekvervoer. Na een aantal crisisgesprekken hadden de FNV-kaderleden op vrijdag 29 juni in drie pagina's uiteengezet waarom ze al maandenlang ontevreden zijn over Verhoef.

Toch wordt er niet ingegrepen, aldus de krant. De klachten van de FNV-leden worden afgedaan als ‘emoties’.

'Tevreden'

De FNV rekent er ondanks de onrust op dat een groot deel van de leden instemt met de nieuwe cao voor het streekvervoer. ,,In totaal 8000 leden mogen van 19 juli tot 2 augustus hun stem uitbrengen. De geluiden die we horen uit de achterban zijn positief. We gaan ervan uit dat we de ruime meerderheid van de stemmen die we nodig hebben zullen halen'', aldus een woordvoerder van de vakbond.

,,Het was fijner geweest als we op één lijn hadden gezeten. Maar in een onderhandeling kun je nooit alle punten keihard binnenhalen. De kaderleden wilden in alles hun gelijk, maar we zijn tevreden met het akkoord dat er nu ligt'', aldus de zegsman van de FNV.

Hij gaat er niet vanuit dat hoofdbestuurder Boufangacha zal vertrekken, omdat dit niet aan de kaderleden is. ,,Ze gaan hier niet over. De kaderleden kunnen alleen een stemadvies geven.''