Passagiers van en naar Eindhoven Airport ondervonden vandaag grote hinder van boeren die met tractoren richting de luchthaven zijn opgestoomd. Eerder waren de boeren in Den Bosch om te protesteren bij het provinciehuis tegen het huidige stikstofbeleid.
Volledig scherm
Passagiers van en naar Eindhoven Airport ondervonden vandaag grote hinder van boeren die met tractoren richting de luchthaven zijn opgestoomd. Eerder waren de boeren in Den Bosch om te protesteren bij het provinciehuis tegen het huidige stikstofbeleid. © ANP

Crisis in provinciehuis Brabant na boerenprotest, CDA stapt uit coalitie

Het CDA heeft de coalitie in de Provinciale Staten van Noord-Brabant verlaten tijdens het debat over het stikstofbeleid. Tijdens de stemming over een deadline voor de boeren om aan de stikstofnormen te voldoen, stapte de partij op.

Het CDA reageert kort na het besluit op Twitter.  ‘In deze coalitie kon het CDA onvoldoende voor de Brabantse boeren betekenen. We hebben het debat na debat, voorstel na voorstel, geprobeerd, maar kregen helaas geen ruimte’. De coalitie, die nu nog bestaat uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, heeft geen meerderheid in de Provinciale Staten.

De coalitiebreuk was al maanden in de maak. De CDA-fractie eiste eerder al dat de deadline van tafel moet. De overige coalitiepartijen zien dat niet zitten. Het zorgde ervoor dat CDA-bestuurders Marianne van der Sloot en Renze Bergsma klem kwamen te zitten tussen hun fractie en de afspraken in de coalitie. Zij stapten ruim een maand geleden op, maar de crisis sluimerde door.

Niet voor niets waren vandaag in het stikstofdebat alle ogen gericht op het CDA. Zou de partij genoegen nemen met de handreiking van het college om de deadline met negen maanden uit te stellen? Of zou het CDA vast blijven houden aan de eis om de deadline van tafel te krijgen? De fractie neigde naar het tweede en vond daarin geen gehoor bij de andere vier coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en PvdA.

Door het grootschalige tractorprotest bij Eindhoven Airport hebben enkele passagiers hun vlucht moeten missen. Honderden boze boeren trokken vanmiddag onverwacht naar Eindhoven Airport met als doel de luchthaven te bezetten. Uiteindelijk mochten ze van de politie één rondje over het terrein rijden. De afspraak was dat ze daarna weer naar huis zouden gaan. Aan dat verzoek gaven ze gehoor.

Het vliegverkeer kon ondanks de protesten gewoon doorgaan. Wel ondervonden passagiers van en naar Eindhoven Airport grote hinder als gevolg van het protest. Na een paar uur demonstreren was de actie voorbij. Hoewel het verkeer rond het vliegveld rond halfzes nog flink vaststond, is de verwachting dat de overlast snel zal afnemen. De politie waarschuwde voor een zware avondspits in de provincie Noord-Brabant.