Volledig scherm
De inwoners van Delft moeten lappen voor de financiële misère in hun stad. © archieffoto ANP

'Crisisbelasting' voor Delftenaren

Naast een OZB-verhoging, wil het college van b en w van het noodlijdende Delft dat straks ook de kosten voor het gebruik van de kades, een marktstand, een graf en het gebruik van de openbare ruimte voor reclame of terrassen laten stijgen.

Het college heeft bekendbemaakt hoe zij de nieuwe tarieven het liefst ziet. Toeristenbelasting, parkeerbelasting en parkeerregulering blijven vooralsnog ongewijzigd. Maar de woonlasten (ozb, rioolheffing, afval) stijgen met 5 procent en verder gaat alles met 1,5 procent omhoog. Op 27 november zullen alle partijen reageren.

Aad Meuleman, raadslid van Stadsbelangen Delft, vindt het onnodig ingewikkeld om zoveel verschillende belastingen te verhogen. 'Dit kan anders en rechtvaardiger. Want als je de tarieven eenmaal verhoogd, worden ze nooit meer verlaagd - Kijk maar naar het Kwartje van Kok. Op deze wijze verlies je het overzicht. Oormerk gewoon helder wat wordt verhoogd vanwege de slechte financiële situatie van Delft en noem dit crisisbelasting. Dan is het zichtbaar en duidelijk en weet de burger wat de financiële ellende hem extra kost. Ga het niet  verdisconteren in allerlei verschillende soorten belastingen. Het college spreekt van 43 euro per huishouden per jaar meer, maar ik vraag me af of het daarbij blijft.'

Volledig scherm
De ontwikkeling van de Spoorzone is een loden last voor de gemeente Delft. © AD/ archief

Vijfde wethouder
Ook David van Dis, fractievoorzitter van het CDA,  vreest eveneens dat de belastingverhoging nooit zal worden teruggedraaid. 'Delft is al een verschrikkelijk dure stad, zo'n beetje de duurste van Nederland waar tegelijkertijd enorm wordt bezuinigd.' Het CDA weet wel wat op te noemen waarop mag worden bezuinigd: kenniseconomie en de vijfde wethouder. 'De coalitie heeft dit allemaal weggestemd.'

De VVD noemt de verhogingen als coalitie-partner 'zeer ongelukkig maar onvermijdelijk'. 'We zijn momenteel bezig met het doorvlooien van de begroting; wellicht hoeven de stijgingen minder hoog te zijn,' reageert de liberale fractievoorzitter Bart Smals.

Eind deze maand bespreken de partijen tijdens een raadsvergadering de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders.

Reageren? hc.lezers@ad.nl