Cruiseschip met 171 passagiers botst met tanker op Westerschelde: vijf gewonden

videoEen riviercruiseschip met 171 passagiers is kort na middernacht gebotst met een tanker voor de kust van Terneuzen. Vijf passagiers van het cruiseschip raakten lichtgewond. Een bemanningslid is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Beide schepen liepen forse schade op.

De botsing vond rond 00.10 uur plaats nabij boei 22, ter hoogte van de Churchilllaan. Het 135 meter lange en 12 meter brede Zwitserse riviercruiseschip Viking Idun kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met de 134 meter lange en 21 meter brede tanker Chemical Marketer, varend onder de vlag van de Malta. 

Het cruiseschip werd met flinke schade aan de boeg naar een steiger bij het Buitenhoofd van Terneuzen gesleept. Daar kwam ambulancepersoneel aan boord voor het behandelen van de slachtoffers. De overige passagiers mochten aan boord blijven. 

De opvarenden zijn nog steeds aan boord van het passagiersschip. Sommigen van hen zijn erg geschrokken door de aanvaring, aldus de woordvoerder. Het schip wordt geïnspecteerd. Na de inspectie wordt besloten of het schip de reis kan voortzetten. Ook de tanker, die flink beschadigd is, wordt geïnspecteerd. 

De Chemical Marketer lag in de Put van Terneuzen met een scheur in de romp, boven de waterlijn. De tanker was geladen met aardolie. Volgens de Veiligheidsregio was er geen gevaar voor lekkage van de olie, vanwege de dubbele wand van het schip. Geen van de bemanningsleden aan boord raakte gewond.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Turkse havenstad

De Viking Idun kwam vanuit Antwerpen en was onderweg naar Gent. De olietanker kwam van de Turkse havenstad Iskenderun en voer naar Antwerpen. Hoe de twee schepen in aanvaring kwamen is nog onduidelijk. 

Volledig scherm
De voorkant van de Viking Idun is fors beschadigd. © HV Zeeland

De Veiligheidsregio Zeeland kondigde GRIP 2 voor het incident af. Vanuit het hoofdkantoor in Middelburg is een Regionaal Operationeel Team (ROT) opgezet. De hulpdiensten schaalden rond 03.00 uur af. 

Volledig scherm
Riviercruiseschip Viking Idun. © HV Zeeland

Zie hieronder eerder gemaakte beelden van het cruiseschip Viking Idun.

Volledig scherm
Links de Viking Idun, rechtsboven Chemical Marketer. © Google Maps