Volledig scherm
Archieffoto

‘CU voert druk op kinderpardon op: nu geen kinderen het land uitzetten’

 Nu ook regeringspartij CDA een versoepeling wil van het kinderpardon, moeten er in Nederland voorlopig geen kinderen het land worden uitgezet, vindt de ChristenUnie. ,,Drie van de vier partijen uit de coalitie zeggen nu dat het kinderpardon te streng is. We moeten dus snel om tafel om dit te bespreken”, zegt Kamerlid Joël Voordewind vandaag in Trouw.

Afgelopen zaterdag pleitten CDA en D66 ervoor dat het pardon ruimer wordt toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Maar staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) liet direct al weten dat er wordt vastgehouden aan de afspraken uit het regeerakkoord.

Maar de ChristenUnie vindt dat Harbers nu pas op de plaats moet maken. Ook omdat op dit moment een commissie onderzoek doet naar de problemen van het huidige asielsysteem. Maar dit onderzoek is naar verwachting pas over ongeveer een half jaar klaar. ,,We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten”, aldus Voordewind.

Ook kinderrechtenorganisatie Defence for Children pleit voor een ‘uitzetstop voor gewortelde kinderen’, zo meldt de organisatie. Zeker nu maandag de uitzetting dreigt van de Armeense familie Grigoryan, met daarin kinderen van acht, vijf en drie jaar oud. ,,Vandaag dreigt nog een gezin met drie kinderen uitgezet te worden ondanks dat ze hier al acht jaar zijn. Het is onbegrijpelijk dat er een meerderheid is in de Tweede Kamer om het kinderpardon aan te passen, maar dat ondertussen wordt doorgegaan met het uitzetten van kinderen”, aldus Martine Goeman van Defence for Children.