Volledig scherm
Alexander Pechtold met een D66-team op campagne in Utrecht. © anp

D66 grijpt de macht in Randstad

D66 maakt zich op voor een grote zegetocht in de Randstad. De sociaal-liberale partij is hard op weg woensdag de grootste te worden in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Dit blijkt uit een nieuwe peiling van TNS NIPO, in opdracht van het AD.

Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar de verwachtingen voor D66 minder hoog gespannen zijn. Toch boekt de partij ook daar winst.

In Utrecht wordt D66 zelfs onbetwist de grootste, blijkt uit de  peiling. De partij krijgt een kwart van de stemmen, ruim 7 procent meer dan bij de raadsverkiezingen van 2010. De winst gaat bijna geheel ten koste van de PvdA, die ruim 8,5 procent verliest.

Ook in Den Haag en Amsterdam zijn de socialisten het kind van de rekening. In Den Haag voert D66 een nek-aan-nekrace met de PvdA en de PVV.

PvdA onttroond in Amsterdam?
Amsterdam moet de grote prijs worden. Onder leiding van lijsttrekker Jan Paternotte lijken de sociaal-liberalen de PvdA te gaan onttronen, die al sinds de Tweede Oorlog de grootste politieke partij is in de hoofdstad.

In Rotterdam is het de partij Leefbaar Rotterdam die de PvdA een klap bezorgt, aldus de andere poll van TNS-NIPO eveneens in opdracht van het AD. Leefbaar haalt bijna 35 procent van de stemmen. De PvdA komt op slechts 18,9 procent uit en duikelt 10 procent.

'Belangrijkste alternatief'
Politicoloog en maker van het Kieskompas André Krouwel is niet verrast over het succes van D66. 'De partij is het belangrijkste alternatief voor kiezers van VVD én PvdA, die de schuld krijgen van het kabinetsbeleid. Die tweede keus is D66 ook voor veel CDA- en GroenLinkskiezers.'

Volgens Krouwel staan alle seinen voor de partij op groen. 'Het is alsof ze als valide atleet meedoen aan de Paralympics.'

Tegelijk sluiten experts niet uit dat de zege lager uitvalt dan de peilingen voorspellen. 'Het blijven peilingen. Een kwart van de kiezers weet nog niet wat ze gaan stemmen', zegt Henk van der Kolk van Stichting Kiezersonderzoek Nederland.