Volledig scherm
Pia Dijkstra © ANP

D66: Iedereen automatisch orgaandonor maken

UpdateTweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient volgende week een initiatiefwet in waardoor iedere burger automatisch orgaandonor zou worden. Dat zei de D66-woordvoerster voor Volksgezondheid zaterdagnacht in het programma De Overnachting op Radio 1.

Op dit moment moeten mensen die orgaandonor willen worden, zichzelf registreren. Met haar initiatiefwet wil Dijkstra het huidige systeem vervangen door het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). Hierdoor staat volgens haar 'iedereen in principe geregistreerd als donor', maar krijgen mensen ook een brief thuis waarin ze erop gewezen worden dat ze kunnen aangeven of ze het er mee eens zijn of niet.

Dwingen tot keuze
D66 wil mensen dwingen een keuze te maken of zij hun organen willen afstaan na hun dood of niet. De bedoeling is dat mensen meerdere malen erop gewezen worden dat ze een keuze hebben. De registratie van orgaandonoren moet ook op elk moment door de geregistreerde aangepast kunnen worden.

Dijkstra zei dat met het systeem van haar partij 'zomaar een halvering' van de wachtlijsten voor organen mogelijk is. Zij denkt dat veel mensen er niets op tegen hebben dat hun organen na hun dood worden gebruikt, maar laten zij zich niet als donor registreren omdat het er niet van komt. Volgens Dijkstra overlijden jaarlijks 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachten.

Discussie
In de Kamer is al lang discussie over het aanpassen van het huidige beleid wegens de lange wachtlijsten. D66 heeft met SP en GroenLinks ook al eerder gepleit voor een systeem waarbij iedereen donor is die geen bezwaar maakt. Maar dat haalde nooit een Kamermeerderheid. Zo sneuvelde in 2008 nog een SP-voorstel voor een systeem dat lijkt op wat D66 nu oppert.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg zegt dat haar partij nog steeds tegen een verplicht keuzesysteem is. Volgens haar is het een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht en moeten mensen 'het recht houden om te twijfelen'.