Volledig scherm
Alexander Pechtold. © ANP

D66: Opheldering over afspraken Rutte met SGP

Heeft premier Mark Rutte nu wel of geen afspraken gemaakt met de SGP. D66-leider Alexander Pechtold, wil weten hoe het zit nadat Rutte zaterdag bij een bezoek aan het SGP jongerendag aangaf dat de betrouwbaarheid van de SGP hem bevalt aangezien 'afspraak is afspraak' er geldt.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte. © ANP

Pechtold wil dat de premier dinsdag in de Tweede Kamer duidelijkheid schept. 'Is er een akkoord met de SGP, doe er dan niet besmuikt over en maak die afspraken openbaar.' In de Kamer zei Rutte eerder dat er geen afspraken zijn gemaakt met de SGP. Het minderheidskabinet van VVD en CDA deed dat wel met gedoogpartner PVV. Steun van de SGP kan de partijen in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen.

De D66-leider realiseert zich dat Rutte verregaande afspraken met de SGP kan maken. 'Ik vind dat uit liberaal oogpunt bedenkelijk, maar vanuit democratisch oogpunt kan Rutte natuurlijk afspraken maken met iedere partij. Maar vanuit datzelfde democratisch oogpunt hebben Nederlanders dan ook het recht om te weten wat er allemaal met de SGP is afgesproken'.

Pechtold vraagt zich af waar voor VVD'ers de grens ligt. Hij zag de VVD al onder meer afzien van de wens om meer koopzondagen in te voeren en beloven niet verder te gaan met afspraken op medisch-ethisch gebied (euthanasie en abortus).