Volledig scherm
PREMIUM
Bij D66 overheerst de blijdschap dat de partij na 11 oppositiejaren en een bijna-dood-ervaring terug is in het centrum van de macht.

D66 voelt zich bevrijd na 11 oppositiejaren

Bij D66 overheerst de blijdschap. De partij is na 11 oppositiejaren en een bijna-dood-ervaring terug in het centrum van de macht. Als zelfs partij-icoon Jan Terlouw zegt dat Alexander Pechtold het aan de formatietafel goed gedaan heeft, hoor je de leden niet klagen.

Quote

Velen van u dachten dat dit moment nooit meer zou komen

Partijvoorzitter Letty Demmers

In de Rijtuigenloods in Amersfoort hing vanavond de geur van bevrijding. Partijvoorzitter Letty Demmers voelde op de ledenbijeenkomst van D66 de stemming goed aan. ,,Velen van u dachten dat dit moment nooit meer zou komen. We hebben er elf jaar op moeten wachten'', zei ze over de aanstaande kabinetsdeelname.

Ook partijleider Alexander Pechtold memoreerde er nog even aan hoe hij zich 11 jaar geleden terugvond in zijn tuin terwijl de partij op nul zetels in de peilingen stond. Vanaf dat moment kon het ‘bouwen’ beginnen. ,,En nu, na verkiezingswinst op verkiezingswinst, is de progressieve politiek eindelijk weer terug waar die hoort: in het centrum van de macht.''

Pechtold mocht zich verheugen op een tientallen seconden lang durend applaus, nog voor hij een woord gesproken had. Volgens hem ligt er een ‘knettergroen’ regeerakkoord, dat gedrenkt is in ‘progressieve D66-saus’. ,,Zelfs Geert Wilders spreekt van Pechtold I.'' Hilariteit alom.