Volledig scherm
Pechtold. © anp

D66: VVD en PvdA moeten uit campagnestand

D66 is bereid te praten met VVD en PvdA over de vorming van een kabinet, maar ze moeten wel uit de 'campagnestand' komen. D66-leider Alexander Pechtold zei donderdag na afloop van de eerste vergadering van zijn nieuwe fractie dat zijn partij weliswaar getalsmatig niet nodig is, maar wel een rol kan spelen om een stabiel kabinet te smeden. Pechtold vindt het belangrijk dat de VVD en de PvdA nu uit hun verkiezingsretoriek komen.

'Ze hebben een tweestrijd losgemaakt en daarmee hebben ze nu ook een speciale verantwoordelijkheid om een kabinet te vormen.' De D66-leider kan dat nog niet opmaken uit de toespraken die VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom vlak na de verkiezingen voor hun achterban hielden. 'Bij de één moet het roer om en de ander wil rechtdoor. Dat kan gaan botsen.'

D66 heeft als een van de weinige partijen woensdag ook gewonnen en ging van 10 naar 12 zetels. De fractie vierde dat donderdag met taart en champagne. Pechtold benadrukt dat programmatische aansluiting voor zijn partij belangrijker is dan het getalsmatige belang. Het gaat er niet om dat D66 kan aanschuiven bij de grote twee. 'Ik herken me al niet in het woord aanschuiven', zei Pechtold. Volgens hem gelden bij een kabinetsformatie vaak andere wetmatigheden dan alleen de grootte of de winst van een partij.

De partijleider toonde zich zeer tevreden met de uitslag. Volgens hem toont die aan dat in de hevige strijd tussen VVD en PvdA zijn partij overeind is gebleven en de D66-achterban zich trouw heeft getoond. 'Er staat echt wat, er is een stabiele basis.'

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.