Volledig scherm
© anp

Dader ABC-moord Meppel krijgt toch tbs

De 25-jarige Ehsan M. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden van een 88-jarige bewoonster van een verzorgingshuis in Meppel.

Het gerechtshof in Leeuwarden deed donderdagmiddag uitspraak in de zaak, die bekendstaat als de ABC-moord. De zaak is vernoemd naar de naam van het verzorgingshuis in Meppel.

De rechtbank in Assen veroordeelde M. in 2013 tot 10 jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep tegen deze veroordeling om tbs af te dwingen. De straf in hoger beroep is gelijk aan de eis die het OM twee weken geleden formuleerde.

Gewurgd
De hoogbejaarde Jannie de Kruys-Deen werd in de nacht van 15 op 16 juni in 2009 dood aangetroffen in haar kamer. Ze was gewurgd en lag vastgebonden en deels ontkleed op haar bed.

De politie kwam M. op het spoor door een vingerafdruk en zweetdruppels op de tape waarmee de vrouw was vastgebonden. In eerste instantie was de man niet bereid mee te werken aan DNA-onderzoek, maar hij kwam in beeld toen hij DNA moest afstaan voor een andere veroordeling.

Uit een persoonlijkheidsonderzoek is gebleken dat M. kampt met autistische stoornissen en vormen van schizofrenie.