Volledig scherm
© anp

'Dader Baflo is een uitgeprocedeerde asielzoeker'

UpdateDe 25-jarige man die, nadat hij een vrouw met geweld om het leven had gebracht, een 48-jarige politieagent in Baflo doodschoot, zou een uitgeprocedeerde asielzoeker zijn. Volgens bronnen bij het Groningse korps zou de man binnenkort ons land worden uitgezet.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
De politie verricht onderzoek bij het huis in Baflo. © ANP

Dat meldt de Telegraaf. Het OM laat weten dat de man inderdaad van buitenlandse komaf is en dat zijn verblijfsstatus wordt onderzocht. De relatie tussen het slachtoffer en de verdachte is eveneens nog onderwerp van onderzoek. Het OM wil niet zeggen of de vrouw in het appartementencomplex woonde.

Ex-vriendin
Volgens onbevestigde berichten zou de 25-jarige verdachte zijn ex-vriendin, een 29-jarige Nederlandse vrouw, dermate hebben mishandeld dat zij aan haar verwondingen is overleden. Op Twitter werd eerder gesuggereerd dat het zou gaan om een 15-jarig meisje dat met een brandblusser is neergeslagen.

Ook werd op Twitter gemeld dat de politieman met zijn eigen dienstwapen is neergeschoten. 'Ik zag een politiewagen bij een woning staan', aldus een bewoner van de Heerestraat. 'Vervolgens renden agenten weg met getrokken pistolen. Toen ben ik snel mijn huis in gerend', meldt BNDeStem.nl.

Gijzeling krantenbezorger

De dader van het incident in Baflo heeft mogelijk nog geprobeerd een krantenbezorger in gijzeling te nemen, zo meldt RTV Noord. De vader van de krantenbezorger zegt dat zijn zoon vastgegrepen zou zijn door een man met een pistool, die hem maande mee te komen. De jongen wist te ontkomen.

De 25-jarige man vluchtte naar het station in het dorp. Daar kwam het tot een schietpartij met de politie. Een 22-jarige agente en een omstander raakten gewond, evenals de dader toen die werd ingerekend.

Vlaggen halfstok
De vlaggen op de Nederlandse politiebureaus hangen van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Dit gebeurt als eerbetoon voor de gisteravond in het Groningse dorp Baflo gedode politieagent.
Op de dag van de uitvaart van de 48-jarige politieman zal dit eerbetoon worden herhaald. Wanneer dat is, is nog niet bekend.

'Dit is een inktzwarte dag voor het korps Groningen,' zegt korpschef Oscar Dros. De dood van de politieman is ingeslagen als een bom bij de politieleiding.

'De verslagenheid bij ons is groot', benadrukt een zegsman. 'Onze gedachten gaan uit naar zijn gezin, collega's, familie en vrienden. Ook leven we intens mee met zijn korps.'

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel betoonde zijn medeleven aan de familie van de agent en zijn collega's. Hij liet verder weten dat ook de Commissaris van de Koningin in Groningen en de minister van Veiligheid en Justitie zijn ingelicht.

De gemeente Winsum belegt vanavond in het dorpshuis een bijeenkomst voor de inwoners van Baflo.

Brandblusser
De agenten reageerden op een melding van een geweldsmisdrijf aan de Heerestraat in Baflo. Vanuit een appartementencomplex in het centrum van het dorp zou een melding van huiselijk geweld zijn gekomen. Een vrouw zou met een brandblusser op haar hoofd zijn geslagen.

Eigen dienstwapen
De agenten zijn ter plekke met de verdachte op de vuist gegaan, toen zij daar het ontzielde lichaam van de vrouw aantroffen. Daarbij is de agente gewond geraakt en zou de politieman zijn doodgeschoten met zijn eigen dienstwapen. Hij laat een vrouw en kinderen achter.

De verdachte ging er vandoor, waarna een grote politiemacht de achtervolging inzette. In het verlengde van de Stationsweg zou de verdachte zijn neergeschoten en gearresteerd. Een agent en een omstander raakten daarbij gewond. Bewoners konden hun woningen niet meer uit. Het hele dorp werd afgezet. Een team van 40 politiemensen is met het onderzoek bezig.

Burgernet
De politie riep eerder op de avond via Burgernet op om uit te kijken naar een 'getinte man, met blauwe jas en blauwe jeans.'

Hij zou opvallende dreadlocks hebben. Mensen werden verzocht te bellen met de politie als ze de man zouden zien en er op gewezen zelf geen actie te ondernemen.

Volledig scherm
De politie verricht onderzoek bij het station in Baflo. © anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp