Volledig scherm
© ANP

Dader inbraak zelden gepakt

AD MISDAADMETER 2015Het aantal inbraken is opnieuw gedaald, maar wie toch slachtoffer wordt moet er sterk rekening mee houden dat de dader nooit wordt gepakt. De politie lost slechts 1 op de 10 inbraken op. De meeste slachtoffers horen bovendien niet van de politie of de dader is gepakt of niet. Dat moet beter, vindt slachtofferhulp Nederland.

AD Misdaadmeter 2015
De AD Misdaadmeter 2015 vind je hier:

Het aantal inbraken is vorig jaar met bijna twintig procent gedaald naar ruim 71.000 gevallen. De grootste kans op een woninginbraak is in Blaricum met 93 gevallen per 10.000 inwoners. Dat blijkt uit de eerste gegevens van de AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt. De komende zeven weken komt steeds een ander thema aan bod.

Ondanks de daling, zijn slachtoffers niet tevreden over de afhandeling van de inbraak. Zeventig procent van de slachtoffers hoort van de politie niets meer de uitkomst over het verloop van het onderzoek: ze weten niet of de dader is gepakt, of dat er überhaupt een onderzoek is verricht. Dat blijkt uit een enquête van het EenVandaag Opiniepanel. Inbraakdeskundige Rodney Bos van de politie stelt dat slachtoffers sinds vorig jaar na een aangifte binnen twee weken altijd een voortgangbericht per telefoon of brief krijgen. Slachtoffers horen echter niet of er na een aantal maanden resultaat is geboekt, constateert ook Slachtofferhulp Nederland.

Keuze maken
De politie heeft bovendien niet de capaciteit om alle zaken te onderzoeken. ,,Hoe kun je een dader ooit vinden als je niet eens de moeite neemt om sporen te verzamelen?,'' beschrijft bestuurslid Victor Jammers van Slachtofferhulp Nederland de frustratie van sommige mensen. ,,Zo krijgen slachtoffers het gevoel dat ze totaal niet serieus wordt genomen.''

De politie kan niet anders dan keuzes maken, zegt Bos. ,,De politiecapaciteit dient zo efficiënt mogelijk te worden ingezet. Dit geldt niet alleen voor de aanpak van woninginbraken, maar ook voor de aanpak van andere delicten.  Het is onvermijdelijk dat er vooraf wordt gekozen welke zaken we onderzoeken en welke niet.''

Toch pleit de politie niet direct voor meer mankracht. ,, Wat ons erg zou helpen is de alertheid van burgers; de ogen en oren van vele burgers zijn veel meer waard dan 100 agenten extra. Bij verdachte zaken meteen 112 bellen en we maken een goede kans om een inbreker op heterdaad te betrappen,'' zegt inbraakdeskundige Bos van de politie. Hij zegt dat het vaak heel lastig is om inbrekers te pakken te krijgen. ,, Als er geen sporen of aanknopingspunten zijn kun je nog zoveel rechercheren, maar blijft de kans op succes nihil. Bij meer kansrijke zaken is de kans op het oplossen van de inbraak veel groter en bestaat er ook een kans dat de dader meerdere zaken bekent.''

Lastig
Volgens Lector Nicolien Kop van de Politieacademie is het ook lastig om inbrekers te grijpen. Dat hangt veel samen met de werkwijze van de inbrekers. ,,Veel dieven slaan pas toe als de gelegenheid zich aandient, bijvoorbeeld omdat een raam open staat. Vaak zijn er dan geen duidelijke sporen. En als die er wel zijn, dan zijn die vaak niet te koppelen aan iemand.'' En dat terwijl het volgens Slachtofferhulp voor de verwerking enorm belangrijk is dat daders worden gepakt. ,,Ze willen dat daders worden gestraft voor het leed dat ze hebben aangericht. Eventueel ook de schade kunnen verhalen.''

Bekijk de inbraakgegevens van uw gemeente. Hoe vaak werd er in uw gemeente ingebroken in 2014 en 2013 in een woning of een schuurtje? Ga naar de cijferpagina van de AD Misdaadmeter.

Deur populair bij inbreker

44 procent procent van de inbrekers komt binnen door een deur te forceren. Bijna 20 procent komt binnen door een raam te openen. Slechts 4 procent gebruikt de  babbeltruc, blijkt uit het EenVandaag Opiniepanel.

Goedgekeurde sloten op de voordeur, alle ramen netjes gesloten en een lamp aan als je 's avonds weg bent. De tips tegen woninginbraken zijn bekend. Maar vergeet de schuur en garage niet. Juist daar zitten vaak nog slechte sloten op de deur, terwijl een nieuwe (elektrische) fiets ook een flinke schadepost is.

Vorig jaar werd er 21.800 keer ingebroken in een schuurtje, dat is 5 procent minder dan een jaar eerder, maar nog altijd zestig keer per dag. Relatief het vaakst gebeurde dat in Zundert: 56 inbraken per 10.000 inwoners.