Volledig scherm
Walter van W. (tweede van rechts) en zijn zoon Casper van W. (geheel rechts) in de rechtbank van Lelystad tijdens de rechtszaak in november 2017 waarbij beiden werden veroordeeld. © ANP

Daders straatrace Loosdrecht
vangen bot bij hof

Er komt geen onderzoek naar het rijgedrag van Fleur Balkestein, de vrouw die werd doodgereden toen vader Walter en zoon Casper van W een straatrace hielden in Loosdrecht. Het Gerechtshof in Leeuwarden ziet geen noodzaak tot nieuw onderzoek. 

Walter van W., die tijdens de straatrace ook nog te veel had gedronken, vroeg twee weken geleden om extra onderzoek naar Fleur. Haar vader Robert sprak daar schande van.

Het Gerechtshof wees ook andere verzoeken van de daders af. Zo wilden Walter en zijn zoon, ex-Transaviapiloot Casper van W, die samen in maart 2016 met hoge snelheid door Loosdrecht raasden, inzage hebben in de resultaten van het bloedonderzoek dat het ziekenhuis deed bij Fleur. Het slachtoffer zou volgens Van W. wel eens medeschuldig kunnen zijn als ze had gedronken. Het hof stelt dat er geen enige aanwijzing dat Fleur alcoholhoudende drank heeft genuttigd.

Het verzoek van vader en zoon om haar belgegevens in te zien, werd ook afgewezen. Walter en Casper hoopten daarin bewijzen te vinden dat Fleur op het moment van het ongeluk haar mobiele telefoon gebruikte. Volgens het hof wijst niets daar op. Ook andere verzoeken voor nieuw onderzoek werden afgewezen.

Rijontzegging

Op de bewuste avond van de straatrace tussen vader en zoon, had Walter van W. ook nog eens te veel gedronken. Vader Walter reed met 167 kilometer per uur vol in de flank van de auto van Fleur. Ze raakte zwaargewond en overleed twee weken later. Walter van W. kreeg vier jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar. Zijn zoon Casper van W. kreeg een werkstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar. Bovendien wilde Transavia onmiddellijk van zijn onverantwoordelijke piloot af.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.