Volledig scherm
Deze koets van SInterklaas werd bij Neede van de weg gehaald, omdat hij achter een paardentrailer en personenauto naar Haarlo werd gereden. © Reinier van Willigen

Dag Sinterklaasje, dahag! Politie snijdt koets Sint en haalt hem van de weg

De politie heeft zaterdagmorgen de koets van Sinterklaas afgesneden én van de weg gehaald bij het plaatsje Neede in de Achterhoek. De intocht van de Goedheiligman dreigde in duigen te vallen, maar dankzij de hulp van een boer uit de buurt kon de intocht in drie Gelderse kerkdorpjes tóch doorgaan.

Terwijl de kinderen zich in de Gelderse dorpen Haarlo, Noordijk en Gelselaar warm liepen voor de intocht van Sinterklaas, kwamen zijn manschappen even verderop flink in de problemen. De lege koets was aan een paardentrailer gekoppeld, die op zijn beurt getrokken werd door een personenauto. 

Koets

Quote

Ik was met de koets en pony onderweg, toen ik letterlijk gesneden werd door een politiewa­gen

Bert Slotboom, eigenaar van de bewuste koets

Bert Slotboom uit het boerenplaatsje Noordijk was met die combinatie onderweg naar het eveneens Gelderse kerkdorpje Haarlo, om daar Sinterklaas binnen te halen. De goedheiligman rijdt bij de intochten in de drie plaatsen Haarlo, Noordijk en Gelselaar niet op zijn paard, maar maakt gebruik van de koets van Slotboom, die voortgetrokken wordt door een pony.

Alleen op de parallelweg van de N315  ging het bijna mis. Slotboom: „Ik was met de koets en pony onderweg naar Haarlo, toen ik letterlijk gesneden werd door een politiewagen. Een koets achter een paardentrailer, dat mocht niet. Wél als je er een tractor voor hebt, maar niet met een personenauto.”

Volledig scherm
Sinterklaas kon toch nog gebruik maken van zijn koets bij de intocht in Noordijk © Jelle Boesveld
Quote

Ik zei nog: zo komt de intocht van Sinter­klaas in gevaar

Noordijker Bert Slotboom

De Noordijker kwam er van af met een waarschuwing, maar moest de koets wel laten staan. „Ik zei nog: zo komt de intocht van Sinterklaas in Haarlo in gevaar. Maar dat hielp niet.” 

Snel belde Slotboom daarop een boer uit Haarlo, want mét tractor voor de paardentrailer mag het wel. De boer hielp hem en de wachtende kinderschare uit de brand. De agrariër haalde met zijn tractor de koets op, zodat de Sint nog net op tijd in Haarlo kon instappen voor de intocht. 

Met zijn eigen trekker heeft Slotboom later de combinatie naar Noordijk en Gelselaar gereden, om daar de goedheiligman ook in zijn koets te kunnen vervoeren. Sinterklaas vroeg in Noordijk applaus voor Slotboom. „En voor de boer die de intochten heeft gered”, aldus de goedheiligman.

Poll

Politie haalt koets van Sinterklaas van de weg bij Neede

  • Wat kinderachtig, maak voor zo’n feest toch een uitzondering (42%)
  • Regels zijn regels, ook voor de Goedheiligman (31%)
  • Een intocht per politieauto zou een leuke oplossing zijn geweest (27%)
30961 stemmen
Volledig scherm
Sinterklaas kon toch in zijn koets de intocht in Noordijk doen © Jelle Boesveld