Volledig scherm
Mark Rutte. © FOTO ANP

Dag van waarheid voor kabinet-Rutte

Het is vandaag de dag van de waarheid voor de Catshuisbesprekingen van VVD, CDA en PVV. Deze ochtend moet blijken of PVV-leider Geert Wilders het kabinet-Rutte wil blijven gedogen als het miljarden extra bezuinigt. Als Wilders afhaakt, is de toekomst van het kabinet-Rutte erg onzeker.

Poll

Mocht het kabinet vallen, dan is dit....

  • een zegen voor het land (51%)
  • een ramp voor het land (49%)
30655 stemmen
Volledig scherm

Om 10 uur hebben de onderhandelaars weer afgesproken in het Catshuis, waar ze hun gesprekken gisteren al na drie uur afbraken. 'De onderhandelingen gaan door een moeilijke fase,' verklaarde de Rijksvoorlichtingsdienst per sms.

Er was gisteren juist nog optimisme bij betrokkenen dat de coalitie de onderhandelingen deze week kon afronden. In een persoonlijk gesprek met premier Mark Rutte maakte Wilders gisteravond aan die hoop een einde. Hij zou er geen heil meer in zien.

Ontslagrecht en WW
Het AD schrijft dat volgens één ingewijde het probleem vooral ligt bij een versoepeling van het ontslagrecht en de duur van de WW. Een andere betrokkene meent dat Wilders aarzelt over het hervormingspakket waar weken over is onderhandeld. De ingrepen in de woningmarkt, de gezondheidszorg en een verhoging van de pensioenleeftijd zijn voor Wilders moeilijk uit te leggen aan zijn kiezers.

VVD en CDA hebben gisteren geprobeerd Wilders binnenboord te houden. De PVV-leider heeft tot vandaag bedenktijd gevraagd. 'De bal ligt bij Wilders,' aldus een bron. De oppositie stuurt aan op verkiezingen. D66, SGP en ChristenUnie willen tot de verkiezingen wel hervormingen steunen. PvdA, SP en GroenLinks zien daar niet veel in.