Dagbesteding voor gehandicapten klem

Duizenden gehandicapten gaan niet naar de dagbesteding die het beste bij hen past, omdat zorginstellingen onvoldoende geld krijgen om de vervoers­kosten te dekken.

Quote

De opvang is noodgedwon­gen op hun eigen afdeling, terwijl je juist wilt dat deze mensen een zo normaal mogelijk leven leiden

Frank Bluiminck, Vereniging Gehandicapten Nederland

Zorginstellingen bieden gehandicapten minder mogelijkheden voor dagbesteding, besteden geld voor persoonlijke zorg aan vervoer en vragen cliënten een bijdrage voor taxiritten. Dat staat in een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat vandaag uitkomt. 

Ook de kwaliteit van het vervoer is in het geding. Met name de kostbare ritten voor gehandicapten die alleen of in kleine groepjes moeten reizen, staan onder druk. Besparen door verschillende groepen - zoals meervoudig gehandicapten en mensen met gedragsproblemen - samen te laten reizen, brengt veiligheidsrisico's met zich mee, meldt de NZa na gesprekken met zorginstellingen en vervoerders.

Kwaliteitseisen
Ondanks alle knelpunten stelt de zorgautoriteit dat nog altijd aan de 'minimale kwaliteitseisen' wordt voldaan. 'Noodzakelijk' vervolgonderzoek duurt echter tot 2019, waardoor de vervoerstarieven - waar de NZa over gaat - op zijn vroegst pas dan worden aangepast.

Veel te laat voor de rond 30.000 gehandicapten die afhankelijk zijn van vervoer naar de dagbesteding, stelt de Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN). Volgens directeur Frank Bluiminck is sinds de halvering van het budget in 2013 het vervoer zodanig verschraald, dat sommige cliënten niet meer naar een dagbesteding worden gebracht. ,,De opvang is noodgedwongen op hun eigen afdeling, terwijl je juist wilt dat deze mensen een zo normaal mogelijk leven leiden en net als iemand zonder beperking naar hun werk gaan." Ook is de dagbesteding veel minder passend bij iemands handicap, zegt Bluiminck, omdat vooral nabijgelegen locaties nog in aanmerking komen.

  1. Justitie in zaak abortusmoord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geaborteerd worden

    Justitie in zaak abortus­moord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geabor­teerd worden

    In de rechtbank in Amsterdam diende vanmorgen de eerste pro forma-zitting in de bizarre zaak tegen Dennis van E., de financieel deskundige die zijn zwangere Braziliaanse vrouw Patricia om het leven zou hebben gebracht met drugs en abortuspillen. Justitie lijkt ervan overtuigd dat verdachte Dennis een meisje wilde en geen jongen en dat hij daarom zijn vriendin zwaar onder druk zette abortuspillen in te nemen. Zelfs al toen ze nog in Brazilië was.