Volledig scherm
Agenten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) op straat in de Haagse Schilderswijk waar rellen uitbraken nadat honderden betogers de straat opgingen. © ANP

Dagen tot weken celstraf voor bedreigen agenten

Vier mannen zijn vrijdag door de snelrechter in Den Haag veroordeeld omdat ze na de fatale arrestatie van Mitch Henriquez bedreigende of opruiende berichten over de politie op Facebook hadden geplaatst. Zij kregen enkele dagen tot weken celstraf en taakstraffen, allen conform de eisen van het Openbaar Ministerie.

Quote

Het was niet mijn bedoeling. Ik kreeg na tien minuten al spijt

Abdel (21), bedreiger uit Amsterdam
Volledig scherm
De rellen in de Haagse Schilderswijk liepen dagenlang flink uit de hand © epa
Quote

Ik met mijn grote mond zou zelf nooit naar de Schilderswijk gaan

Albert (29) uit Terneuzen

De mannen bedreigden twee agenten van politiebureau De Heemstraat en een agent van bureau Zuiderpark, onder meer wijkagent Marius Blok die eerder zijn verhaal deed over de impact die de bedreigingen op hem en zijn omgeving hebben.

Volgens advocaat Simone van Hees zit de man die de foto van agent Marius Blok op internet zette, niet bij deze vier verdachten. ,,Deze vier verdachten hebben de boel vooral opgejut van achter hun laptopje en waren volkomen verrast toen ze werden opgepakt. En nu zitten ze al twee dagen vast."

Agent Blok heeft een schadevergoeding van 750 euro ingediend vanwege de doodsbedreigingen. Hij had niets met Mitch' arrestatie te maken, maar werd publiekelijk aan de schandpaal genageld. Het leven van de agent is volgens de rechter ontwricht. Hij durft niet meer naar buiten en kan zijn werk niet meer doen. Ook andere bedreigde agenten laten hun gezin onderduiken.

Na tien minuten spijt
De eerste 'bedreiger', Abdel (31) uit Amsterdam, schreef op Facebook onder een foto van agent  Blok: ,,Dit is 'm dan, ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem helemaal overhoop zal steken."

De Amsterdammer had niet verwacht dat hij gepakt zou worden. ,,Het was niet mijn bedoeling. Ik kreeg na 10 minuten al spijt." Hij vindt het, naar eigen zeggen, heel erg voor agent Blok. Abdel heeft een strafblad, onder meer voor mishandeling, werkt in Turks restaurant en woont nog bij zijn moeder. Hij heeft ook straffen op zijn naam staan vanwege diefstal en verduistering.

Poppenkast
Volgens advocaat Van Hees zijn er duizenden van dit soort dreigementen geweest en is deze rechtszaak vooral 'een poppenkast' voor de bühne. De rechter vindt wat Abdel heeft gedaan echter een duidelijke bedreiging. ,,Dit is doodsbedreiging en een misdrijf tegen het leven."

Abdel wordt schuldig bevonden, zijn belofte agent Blok neer te steken levert hem vier weken cel op waarvan twee voorwaardelijk. Abdel moet zijn straf gelijk uitzitten en ook 750 euro betalen aan agent Blok. De straf staat gelijk aan de eis van het OM.

Na Abdel volgen nog drie verdachten. De tweede is Geert V. uit Leeuwarden, 36 jaar oud. Hij vertelt monter en opgewekt dat hij het kwaad niet inzag van het tekstje dat hij onder de foto van agent Blok op Facebook plaatste. Geert had echt geen idee, zegt hij, dat dat als opruiing zou worden gezien.

Hij wordt schuldig bevonden aan opruiing, met zijn pistoolplaatje en een Engelse tekst onder de foto van de schilderswijk-agenten. Geert krijgt drie weken cel, waarvan 19 dagen voorwaardelijk. Hij mag dus nu na twee dagen zitten naar huis. En hij moet het pistoolplaatje met de opruiende tekst die nog steeds op zijn facebook staan, verwijderen, anders moet hij alsnog 19 dagen zitten. Geert krijgt ook een werkstraf van 60 uur.

Opzoeken
Nummer drie van de agent-bedreigers is Albert, 29 jaar, uit Terneuzen.  Hij plaatste twee bedreigende berichten op Facebook en bedreigde agent Hamers door te schrijven: 'Ze gaan hem opzoeken, doodmaken, vieze kankerjoden'.

Zelf vindt Albert (die zegt last te hebben van Gilles de la Tourette, een tic die soms leidt tot onbedoeld schelden) dat geen bedreiging want 'anders had ik wel geschreven dat ík hem zou gaan doodmaken', zegt hij. ,,Ik met mijn grote mond zou zelf nooit naar de Schilderswijk gaan." Ondertussen schold hij maar door op facebook, ziektes erbij, alles erop en eraan. Hij handelde naar eigen zeggen uit emotie.

Albert krijgt drie weken cel waarvan 19 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 50 uur. ,,Pffjoew", reageert hij hardop en zichtbaar opgelucht. Hij lacht: ,,Dus alleen 50 uur werkstraf, nou, die doe ik wel."

Als laatste is verdachte vier aan de beurt, Antilliaan Emiron (29) uit Rotterdam. Hij deelde foto's van agenten met teksten als 'most wanted'. Ook plaatste hij emoticons van pistooltjes gericht op afbeeldingen van agenten. De officier beschuldigt Emiron van opruiïng en acht dat bewezen. Hij bedreigde eveneens een hoofdagent bij het politiebureau aan De Heemstraat. Ook zouden zijn teksten nog online staan.

De Rotterdammer krijgt drie weken cel, waarvan 18 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 60 uur. Dit betekent dat ook Emiron vandaag naar huis mag, want hij zat al drie dagen vast.

Relschoppers
Zeven verdachten van de rellen in de Schilderswijk begin juli moeten maandag voor de snelrechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) brengt voornamelijk zaken naar voren die draaien om geweld tegen politie (of andere hulpverleners) voor de supersnelrechters. Komende weken horen meer dan 200 relschoppers die in Schilderswijk huishielden na Mitch' dood hun straf.

Henriquez stierf eind juni, op het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Hij overleed daaraan.

Daarop volgden dagenlang rellen in de Haagse Schilderswijk, die flink uit de hand liepen. De vijf agenten die bij de aanhouding van Mitch Henriquez betrokken waren zijn op non-actief gesteld.

Quote

Ik werd er echt enorm door verrast, ik draaide op dat moment geen eens dienst in het Zuiderpark. Ik ben geraakt. Kwaad

Marius Blok, wijkagent
Volledig scherm
ME grijpt in bij protest voor politiebureau Heemstraat in Den Haag. Tijdens de protesten werd ook de foto van wijkagent Marius gemaakt © ANP

Schandpaal
Wijkagent Marius Blok werd na het overlijden van arrestant Mitch Henriquez digitaal aan de schandpaal genageld. Zijn foto en naam werden massaal gedeeld op sociale media als zijnde de agent die Mitch in de wurggreep hield tot hij stikte. ,, Ik werd er echt enorm door verrast, ik draaide op dat moment geen eens dienst in het Zuiderpark. Ik ben geraakt. Kwaad", zo vertelde hij.

Blok had niks met de aanhouding in het Zuiderpark te maken, hij was zelfs niet eens in de buurt toen politie-agenten Mitch Henriquez vastgrepen. Korpschef van politie-eenheid Den Haag Paul van Musscher zei tijdens een persconferentie op 1 juli over de bedreigingen: ,,Ook agenten die er niets mee te maken hebben, worden bedreigd. De betrokken agenten en het hele korps zijn zwaar aangeslagen.''