Volledig scherm
De nu opgepakte oplichter maakte zijn slachtoffers wijs dat het dak van hun huis aan reparatie toe was. Foto enkel ter illustratie. © archieffoto AD

'Dakdekker' licht ouderen op met gladde praat

Een 28-jarige man is eind mei opgepakt omdat hij als 'dakdekker' zeker vijftien oudere mensen zou hebben opgelicht. Dat heeft de Haagse politie gisteren bekend- gemaakt. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft volgens de recherche slachtoffers gemaakt in Rijswijk, Delft en Leidschendam, maar zou ook hebben toegeslagen in Tilburg, Breda, Weesp, Rotterdam, Leiden, Houten, Dordrecht, Bergen op Zoom, Schiedam en Roosendaal.

De oplichter belde volgens de politie aan bij oudere mensen en stelde zich in de meeste gevallen voor als 'Richard Verbeek'. Hij vertelde dat hij dakdekker was en dat het dak van hun huis nodig aan reparatie toe was. De man zei dat hij het defect had gezien terwijl hij in de buurt aan het werk was. Vervolgens bood hij aan het dak te maken voor een bedrag tussen de 600 en 1000 euro.

Offerte
Om zijn verhaal kracht bij te zetten zou hij namen van bestaande dakdekkersbedrijven hebben gebruikt. Hij maakte een officieel ogende - maar valse - offerte, waardoor de meeste mensen zijn praatjes geloofden. In een aantal gevallen zou de man zelfs zijn meegereden naar de pinautomaat om geld te halen.

Hij zou zijn slachtoffers daarna hebben verteld dat hij op pad ging om spullen voor de reparatie te halen, maar kwam vervolgens niet meer terug. Een werkwijze die lijkt op die van de inmiddels beruchte rondtrekkende Ierse klusjesmannen. Hij zou echter alleen handelen en is afkomstig uit Nederland.

Agenten konden de verdachte op 21 mei aanhouden in Tilburg. Zijn identiteit was inmiddels bekend, omdat hij al eerder was veroordeeld en nog een straf open had staan. Het EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) ging daarom naar hem op zoek. De Tilburgse politie heeft de man uiteindelijk opgepakt.

De politie eenheid Den Haag pakt het onderzoek verder op. Rechercheurs vermoeden dat 'Richard Verbeek' meer slachtoffers heeft gemaakt. Slachtoffers en mensen die meer informatie hebben kunnen zich melden bij de Leidse recherche, die belast is met de zaak.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’