Volledig scherm
Joop van Ooijen voor zijn woonboerderij met op het dak zijn religieuze boodschap. © ANP

'Dakevangelist' wil met Jezus Leeft meedoen aan verkiezingen

Joop van Ooijen, de evangelist uit het Zuid-Hollandse Giessenburg, wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt RTV Rijnmond. Van Ooijen heeft tegen de regionale omroep bevestigd met zijn partij Jezus Leeft in 15 tot 20 gemeenten te willen strijden om de zetels. De evangelist staat vooral bekend om de lange juridische strijd die hij uitvocht met de gemeente Giessenlanden over de tekst 'Jezus Redt' op het dak van zijn woonboerderij.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

De 'dakevangelist' zou voor de verkiezingen in onder meer de gemeenten Den Bosch, Hardinxveld en Sliedrecht al kandidaten hebben gevonden, maar nu nog op zoek zijn naar voldoende handtekeningen om aan de verkiezingen te mogen deelnemen.

Op de dag van kandidaatstelling (3 februari 2014) moet Van Ooijen namens zijn partij de kandidatenlijsten inleveren bij de centrale stembureaus in de gemeenten waarin Jezus Leeft wil meedoen aan de verkiezingen.

'Jezus Redt'
Van Ooijen vocht met de gemeente Giessenlanden in de periode 2009-2010 een lange juridsche strijd uit over de religieuze boodschap Jezus Redt op het dak van zijn boerderij. De daktekst was de gemeente jarenlang een doorn in het oog. Van Ooijen kreeg van de gemeente een dwangsom opgelegd, omdat de witte letters te groot en te contrasterend waren.

Hij kleurde de tekst daarna rood en oranje, maar bleef dwangsommen krijgen totdat de rechtbank daar uiteindelijk een einde aan maakte. De dwangsommen konden alleen worden opgelegd voor de wit gekleurde tekst en niet voor de tekst in de kleuren rood en oranje. Later spraken de dakevangelist en de gemeente af de tekst kleiner te maken en de geverfde dakpannen te vervangen door traditionele oranje pannen.

Wildplakken van posters
Daarna kwam de evangelist in 2012-2013 opnieuw in het nieuws vanwege een nieuwe 'missie': de hele regio volplakken met Jezus Redt-posters. Het verhaal ging dat Van Ooijen en zijn volgelingen vooral posters plakten over de posters waarop jongeren geattendeerd worden op housefeesten. Van Ooijen vindt dat dit soort feesten slecht zijn voor de jeugd, omdat er veel drank en drugs worden gebruikt.

De evangelist heeft liever dat de jongeren zich in Jezus verdiepen, en maakte dat met zijn opvallende posters duidelijk. Het wildplakken leverde Van Ooijen zelfs een aantal uren cel op toen hij op heterdaad werd betrapt in Nieuwendijk.

Zoon is Ajax-hooligan
Medio december 2013 werd bekend dat één van de Ajax-hooligans die voor de Champions Leaguewedstrijd van Ajax in Milaan werd neergestoken één van de zestien kinderen van Van Ooijen is.

Waar vader zijn leven wijdt aan het verkondigen van de boodschap van Jezus, maakt de 19-jarige David zich druk om veel aardser zaken. Tot afgrijzen van zijn familie bevindt hij zich al enige tijd tussen de fanatiekste supporters van de Amsterdamse landskampioen. Hij kreeg na de thuiswedstrijd eerder dit seizoen tegen AC Milan zelfs een stadionverbod opgelegd, voor het afsteken van een fakkel. David, die ondanks een stadionverbod naar Milaan ging, kon niet rouwen om het steekincident. 'Dit hoort erbij.'

Partijprogramma
Jezus Leeft meldt in het partijprogramma onder meer de BTW te willen afschaffen, roken en drugs te willen verbieden en Nederland uit de EU te willen terugtrekken. Ook zou Nederland beter af zijn zonder prostitutie of openlijk naakt in onze samenleving, on-Bijbelse praktijken op het internet en de euro.