Rij voor coffeeshop in Den Bosch
Volledig scherm
Rij voor coffeeshop in Den Bosch © Bart Meesters

Dakloze Walter K. (28) hoestte klanten ‘voor de grap’ in het gezicht: ‘Ik wist niet hoe serieus corona was’

De 28-jarige Bosschenaar Walter K. heeft vandaag van de politierechter in Den Bosch tien weken cel gekregen, waarvan twee voorwaardelijk. K. hoestte mensen in een rij voor een coffeeshop in het gezicht en bespuugde een agent die hem daarop aansprak. “Pas op, corona, corona!”, riep K. daarbij. De rechter noemde het ‘shockerend’.

De dakloze man stond in de rij voor een coffeeshop in de avond na de persconferentie waarin de minister aankondigde dat alle horeca werd gesloten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Hij stond toen, aldus een wijkagent, provocerend in de richting van gezichten van andere mensen in de rij te hoesten. De agent haalde K. uit de rij en stuurde hem weg. Toen K. later terugkwam en hij werd aangehouden, spuugde en hoestte hij de agent in zijn gezicht.

De Bosschenaar zei dat hij het als grap deed. ,,Ik wist toen helemaal niet hoe serieus corona was. Ik dacht toen nog dat het een griepje was. Ik volg het nieuws nooit zo.” Hij ontkende dat hij de agent bespuugde en schopte. De man werd bij de rechtbank in Den Bosch in verband met maatregelen rond het virus gehoord via een videoverbinding. Zijn advocaat was via de telefoon verbonden met de rechtszaal.

Verstoring

Walter K. is veroordeeld voor verstoring van de openbare orde, verzet bij zijn aanhouding, bedreiging met zware mishandeling, mishandeling door de agent te schoppen en voor belediging. De officier van justitie, die het gedrag ‘laag bij de grond’ noemde, had drie maanden geëist. De officier: “In de huidige crisis moeten we een stevig signaal maken dat dit gedrag niet getolereerd wordt.” De politierechter oordeelde dat de straf dat signaal moet afgeven. “We leven in een uitzonderlijke situatie en daar maakte u misbruik van. Dat maakt dat de normale richtlijnen niet van toepassing zijn. Die zijn hier niet voor geschreven.”

Inmiddels hebben zich ettelijke vergelijkbare incidenten voorgedaan, waaruit meerdere rechtszaken zijn voortgekomen. De politierechter in Den Haag legde vrijdag tien weken cel op, waarvan twee voorwaardelijk. In die zaak hoestte een man twee agenten in het gezicht en zei dat hij besmet was. In Utrecht zijn deze week ook al twee mensen veroordeeld; één kreeg vier weken cel, de ander veertig uur taakstraf.

Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”