Dalende trend gekeerd, het wordt weer drukker in de ziekenhuizen, maar wat zegt dat?
De ziekenhuizen zien het aantal coronapatiënten weer toenemen. Afgelopen etmaal werden er 154 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, de grootste stijging sinds eind 2020. De vraag is wat dat betekent.
In de ziekenhuizen liggen nu een kleine 1500 coronapatiënten, blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). ,,Dat zijn er 246 meer dan vorige week. De bezetting is duidelijk aan het stijgen’’, verklaart Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het LCPS. Zij voorspelde eerder al dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer zou toenemen, als gevolg van de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant.
De bezettingsgraad van de ziekenhuizen (verpleegafdelingen en intensive cares) is al twee jaar lang een van de belangrijkste pijlers waarop het coronabeleid van het kabinet is gebaseerd. Maar de vraag is wat de ziekenhuiscijfers momenteel precies vertellen.
Door of met Covid?
Steeds meer mensen liggen niet in het ziekenhuis dóór Covid, maar mét Covid. Sinds de zeer besmettelijke omikronvariant in Nederland regeert, stijgt het aantal patiënten dat voor bijvoorbeeld een operatie naar het ziekenhuis komt, maar eenmaal in het ziekenhuis ook positief wordt getest op Covid. Deze patiënten worden door het LCPS als coronapatiënten meegerekend. Volgens het RIVM gaat het om ongeveer een kwart van het totale aantal ‘coronapatiënten', sommige ziekenhuizen spreken zelfs van een derde.
Voor het coronabeleid is dat onderscheid belangrijk. Als minder mensen ernstig ziek worden door corona, zijn immers minder beschermende maatregelen nodig.
Voor de ziekenhuizen zelf is het onderscheid minder relevant. Ook iemand die voor een knieoperatie komt en corona blijkt te hebben, moet immers op een eenpersoonskamer of cohortafdeling verpleegd, door personeel in beschermende kleding. ,,Dat kost extra capaciteit’’, verklaart het LCPS.
Zorg in het geding
En juist die personele capaciteit is momenteel het probleem, niet zozeer het aantal bedden. Ziekenhuizen worstelen met hoge uitval van personeel dat besmet is met corona. ,,Eén op de tien ic-verpleegkundigen zit momenteel thuis, in sommige regio’s is dat aantal nog hoger’’, zegt Kuper. ,,Daardoor wordt het voor ziekenhuizen steeds moeilijker om de andere zorg te leveren.’’
Naar schatting 130.000 mensen wachten nog op een operatie. Vanwege de coronazorg in de ziekenhuizen zijn de afgelopen twee jaar talloze operaties uitgesteld. Afgelopen weken zag het er voor mensen die wachten op inhaalzorg gunstiger uit. Steeds meer operatiekamers werden weer in gebruik genomen. Vorige week zat de operatiecapaciteit op 85 procent van het normale niveau. Bijna twee derde van alle ziekenhuizen kon zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden ook weer binnen die termijn leveren. Ook ‘planbare zorg’, zoals heupoperaties, kwam weer op gang. De vraag is nu of die positieve tendens kan worden doorgezet.
Nieuwe omikronvariant
Een van de grote onzekerheden is volgens het LCPS de nieuwe omikronvariant BA.2, die nóg besmettelijker lijkt. ,,We moeten zien wat dit betekent voor de uitval van personeel.’’
Zowel de originele omikron (BA.1) als de nieuwe mutatie lijken gelukkig aanzienlijk minder ziekmakend dan eerdere versies van het coronavirus. Daar komt bij dat steeds meer mensen door vaccinatie of een eerdere besmetting zijn beschermd. 97 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels antistoffen in zijn bloed, blijkt uit nieuwe cijfers van bloedbank Sanquin.
Terwijl het aantal besmettingen al weken in duizelingwekkend tempo stijgt (afgelopen etmaal turfden de GGD's 77.648 positieve testen, maar de registratie loopt achter), is de bezetting op de ic’s ook afgelopen week stabiel gebleven. Daar liggen nu 214 coronapatiënten. Op het dieptepunt, in het voorjaar van 2020, waren dat er bijna 1500.
Buurlanden
Positief lijkt ook dat het aantal coronapatiënten dat thuis aan de zuurstof zit is gedaald: dat zijn er nu 1700, ten opzichte van 2000 vorige week. Ook het aantal opgenomen Covid-patiënten uit verpleeg- en verzorgingshuizen is iets gedaald ten opzichte van vorige week (acht minder).
In buurlanden daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. ,,In Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is het omslagpunt bereikt’’, zegt Kuper. ,,In Duitsland daalt het aantal opnames al weken, maar Duitsland ligt op ons voor met de boostercampagne.’’
Hoewel vaccinaties slecht blijken te beschermen tegen de zeer besmettelijke omikronvariant, zijn ze uiterst effectief in het voorkomen van ziekenhuisopnamen. Wie geboosterd is, heeft een 33 keer lagere kans om door corona in het ziekenhuis te komen. De kans op een ic-opname is volgens het RIVM zelfs vijftig keer kleiner.
Nieuwe versoepelingen
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) wilde maandag niet vooruitlopen op extra versoepelingen. ,,We zien al weken een stijging van het aantal infecties, naar nu 80.000 per dag gemiddeld”, zei Kuipers na corona-overleg op het Binnenhof. ,,Volgens het RIVM kan de toestroom naar de ziekenhuizen nog toenemen, we moeten deze week zien wat er gebeurt.”
Vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen voor advies aan het kabinet, dinsdag geven Rutte en Kuipers dan een coronapersconferentie. De druk om verder te versoepelen is groot. Nachthoreca gaat zaterdag uit protest alvast open, een petitie tegen de coronapas (3G, 2G en 1G) van onder anderen CDA-politica Mona Keijzer telt na enkele dagen al 800.000 handtekeningen.
Kuipers merkt dat er ‘veel weerstand’ is tegen coronarestricties. ,,Maar je wil met die hoge aantallen besmettingen ook een samenleving die zoveel mogelijk open kan, bijvoorbeeld met maatregelen als het coronatoegangsbewijs. Maar ook die maatregel moet proportioneel zijn. Als het moment komt dat we ervan af kunnen, willen we er dolgraag vanaf.”
Justitieminister Dilan Yesilgöz wees erop dat het niet mogelijk is om ‘in één dag’ van alle maatregelen af te komen. ,,Iedereen is alle maatregelen zat, dat is logisch. Maar we hebben ze niet voor niets. We moeten dus echt eerst inhoudelijk kijken: wat zijn nut en noodzaak, helpt het instrument ons? Daarna komt naleving van mensen en ondernemers en eventueel handhaven van burgemeesters om de hoek kijken.”
Cijfers tot vorige week:
Het aantal positieve coronatesten bij de GGD’s stijgt explosief, deze grafiek toont de cijfers tot en met vorige week dinsdag .
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijna kwart leraren thuis door corona, veel schoolklassen blijven daardoor leeg
De afwezigheid van leraren door corona is momenteel de belangrijkste reden voor een school om een klas naar huis te sturen, blijkt uit de nieuwste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend schooldirecteuren in het basis- en voortgezet onderwijs. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Rode Kruis sluit servicepunt Ter Apel tijdelijk om veiligheid
Het Rode Kruis heeft het humanitair servicepunt voor de ingang van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel tijdelijk gesloten, zo bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Reden is de onrust van afgelopen weekend bij de hekken van het aanmeldcentrum. Het Rode Kruis gaat bepalen of het nog veilig is om medewerkers bij Ter Apel te laten staan. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
Tientallen coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen
Op dit moment liggen er 67 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg. -
PREMIUM21
Zonder waarschuwing stond huurder Stefan na één jaar op straat: ‘Je wordt genaaid waar je bij staat’
Stefan Bonestroo uit Arnhem kreeg van de ene op de andere dag te horen dat zijn huurcontract van een appartement aan de Steenstraat na één jaar niet verlengd zou worden. Bonestroo en zijn huisgenoot moesten halsoverkop op zoek naar nieuwe woonruimte, terwijl het appartement opnieuw in de verhuur kwam. Voor veel meer geld. -
Piek coronagolf verder uit zicht, minste aantal besmettingen in 10 weken
Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De coronaepidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was.