Volledig scherm
Michael van Gerwen © Action Images

Dartsfinale vooral in trek onder bierdrinkers en PVV-stemmers

De Nederlandse tv-kijker stemde massaal af op de WK-finale darts. Het werd niet alleen een topavond voor Michael van Gerwen uit Vlijmen die de Schotse titelhouder Gary Anderson onttroonde (het werd 7-3), ook bij RTL 7 kan de vlag uit. Het slotduel werd vanaf 20.30 uur door gemiddeld 2,2 miljoen mensen bekeken. Torenhoge cijfers voor het kleine broertje van RTL 4. 

Kijkcijferexpert René van Dammen, die zich baseert op cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) legde voor het AD zijn vergrootglas op de live-finale van gisteravond en stuitte op nog veel meer interessante statistieken. Zo zagen bijna 3,2 miljoen mensen ‘Mighty Mike’ de beslissende pijl werpen en bleek de wedstrijd vooral in trek onder bierdrinkers en PVV-stemmers. Aan het onderzoek van René van Dammen doen zo’n 2800 mensen van 6 jaar en ouder mee.

De cijfers op een rij:

- Op het hoogtepunt van de live-uitzending keken liefst 3.180.000 kijkers naar RTL 7. Dat is overigens geen record, ziet Van Dammen. Twee hogere scores staan op naam van SBS 6 die ooit de Lakeside World Darts uitzond. De piek van de finale tussen Raymond van Barneveld en Ritchie Davies in 2003 (Barney won) was toen goed voor 4,7 miljoen kijkers. En in 2006, Jelle Klaasen versus Raymond van Barneveld (Klaasen won), was dat zelfs 5.0 miljoen.

- RTL 7 scoorde dankzij het darts gisteravond tussen 20.30 uur en 23.30 uur een marktaandeel van 33 procent. Een derde van alle tv-kijkers in Nederland kozen dus voor Gerwens slotduel.

- Van alle dartskijkers was 60 procent man en 40 procent vrouw.

- De wedstrijd was vooral in het Oosten van ons land in trek. Uit die windstreek stemde 38 procent van de tv-kijkers af op het darts.

- Veel dartskijkers (in ieder geval gisteravond) stemmen op de politieke partij van Geert Wilders. Liefst 43 procent van de PVV-gezinden keek naar de finalewedstrijd. De PvdA staat in dit rijtje op de tweede plaats (38 procent). Helemaal onderaan staat de GroenLinks-stemmer (22 procent).

- Van zowel de kijkersgroep ‘praktische familiemensen’ als ‘drukke forensen’ zag 42 procent de beslissende wedstrijd.

- Van de groep AD-lezers keek 36 procent gisteravond naar het darts. De Telegraaf staat daar nog boven met 40 procent.

- Misschien niet heel verrassend: vooral bierdrinkend Nederland is dol op darts. Van de bierdrinkers zag 40 procent de finale, bij de wijndrinkers lag dat op 33 procent.

- Er is een duidelijk verschil tussen het aantal lager- en hoogopgeleide kijkers. Van de eerste groep zag 36 procent de wedstrijd, van de laatste 27 procent.

- Het WK Darts duurde zo’n 3 weken (van 15 december tot en met 2 januari). Van Dammen ziet dat 42 procent van alle Nederlanders in die periode minstens een keer afstemde op het darts op RTL 7. Dat zijn zo’n 6,6 miljoen mensen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement