Volledig scherm
© anp

'Dascha dwaalde nog uren door Hilversum'

De 16-jarige Dascha Graafsma heeft nog ruim vijf kilometer door Hilversum gezworven voordat ze vorige week onder een trein kwam en overleed. Dat hebben medewerkers van Signi Zoekhonden vastgesteld nadat ze met hun speurhonden het spoor van het meisje uit Hollandsche Rading hebben gevolgd.

Quote

Het is duidelijk dat ze door Hilversum aan het dwalen is geweest

Jeanette Kruit, Signi

Volgens Esther Neerbos van Signi is duidelijk geworden dat Dascha een aantal keer is gestopt en op dezelfde plek is gebleven. Dat kan worden opgemaakt uit een opeenhoping van haar geur. Neerbos heeft geen bewijs gevonden voor een scenario waarbij het meisje ergens op de route in een auto is gestapt en een stuk met iemand is meegereden. Dat scenario is onwaarschijnlijk omdat overal op de route haar geur is gevonden.

Pebble
De stichting volgde met speurhond Pebble haar spoor vanaf de dancing, waar ze eerder op de avond was. ,,De hond volgde haar spoor. Het is duidelijk dat ze door Hilversum aan het dwalen is geweest in het gebied rond de uitgaansgelegenheid. Op een bepaald moment ging ze richting huis. Vandaar ging ze op een gegeven moment het bos in en kwam ze bij de spoorlijn uit. Maar je kan er daar niet over. Ze liep langs de spoorlijn naar de spoorwegovergang. Daar hield het spoor op. We wilden de hond nog verder laten zoeken aan de andere kant, maar hij wilde terug naar de overgang'', aldus Jeanette Kruit van de Stichting Signi Zoekhonden.

Route
Dascha liep, nadat ze uit de kroeg Lets get Down kwam, onder meer door de Luitgardeweg, Koningsstraat, Neuweg, Nassaulaan, Zeshoven, J.H.B. Koekkoekstraat, Eikbosserweg, Rembrandtlaan, de Frans Halslaan en de Utrechtseweg. Nu de route volledig is vastgelegd, kunnen camerabeelden opgevraagd worden om te kijken of ze ergens in de drie en een half uur tussen haar vertrek uit discotheek Lets Go Down en het moment dat ze op het spoor werd aangereden, nog gezelschap heeft gehad. Dascha vertrok om 2.00 uur 's nachts uit de disco en werd rond 5.45 uur door een trein aangereden.

Drugs
De politie concludeerde kort na het incident al snel dat het om een zelfdoding moet zijn gegaan. Vader René Graafsma gelooft daar niet in en schakelde misdaadjournalist Peter R. de Vries en patholoog Frank van de Goot in. Van de Goot stelde na toxicologisch onderzoek vast dat Dascha alcohol en drugs in haar lichaam had. Hij stelt dat het om een bedwelmend middel gaat waarvan je makkelijk in de war kunt raken. Ook Van de Goot gelooft daarom niet in een bewuste zelfdoding.

Boulevard
Peter R. de Vries deed maandagavond in RTL Boulevard een oproep aan mensen die langs de door Dascha gelopen route wonen of werken om beelden van eventuele beveiligingscamera's te bekijken. Mogelijk is het meisje op beelden van deze camera's te zien. De Vries is woordvoerder van de familie van Dascha en vroeg de stichting Signi een hond in te zetten.

Vlak na het dodelijke incident ging het gerucht dat meerdere jongeren zouden zijn gedrogeerd in de uitgaansgelegenheid waar Dascha verbleef. Dat bleek echter niet waar te zijn.

De route die Dascha volgens speurhond Pebble heeft gelopen enkele uren voor haar dood.
Volledig scherm
De route die Dascha volgens speurhond Pebble heeft gelopen enkele uren voor haar dood. © Stichting Signi