Dat is zó 1980

In beeldHerinnert u zich nog de verwondering over de eerste walkman, de eerste cd-speler, uw eerste e-mailtje? Pam van der Veen(1966) en Albert Wiglema (1968) maakten een weemoedig boek over de technologie die ons leven voorgoed veranderde.

'80: Nationale Strippenkaart
In 1980 wordt de Nationale Strippenkaart ingevoerd. Het strookje karton moet een einde maken aan de wildgroei aan kaartjes en tarieven in het openbaar vervoer. Ieder vervoersbedrijf heeft zijn eigen beleid. Met de strippenkaart kun je het hele land bereizen. Handig toch?
Maar de weerstand is groot. Moet je nu een blauwe of een roze kopen? Is-ie ook geldig in de trein? Hoezo moet je drie strippen stempelen als je twee zones reist? En wanneer kom je eigenlijk in een volgende zone? Wie heeft dit bedacht?!
De strippenkaart roept al net zo veel verzet op als veel later de OV-chipkaart zal doen.
Het kartonnen reisdocument is fraudegevoeliger dan z’n elektronische opvolger. Een bekende truc: de strippen eerst voorzien van een ondergrond van kaarsvet, waarna je het stempeltje er zo weer af kunt schrapen. Kan ook met wax of lippenbalsem, weten vooral pubers. Vanaf 3 november 2011 is de Nationale Strippenkaart niet langer geldig.