Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Datalek bij Twents Carmel College verrast school

Een rooster met herkansingen van zo’n tweehonderd leerlingen van het Twents Carmel College is onbedoeld voor iedereen op internet te vinden. De gegevens hoorden in het afgeschermde gedeelte van de website van de scholengemeenschap, maar waren openbaar.

Het datalek is ontdekt door leerlingen, die het rooster tegen kwamen toen ze via Google hun naam in combinatie met Carmel intypten. De school, met vestigingen in Oldenzaal, Denekamp en Losser, was er zaterdag niet van op de hoogte dat de gegevens openbaar waren. „We zijn blij dat we er op geattendeerd worden en nemen onmiddellijk maatregelen”, aldus een woordvoerster.

Zondagochtend waren de gegevens echter nog steeds openbaar. Dat komt volgens haar doordat Google de gegevens in het tijdelijke geheugen opslaat en eens in de zoveel tijd ververst. Als dat gebeurd is, zouden de gegevens echt weg moeten zijn.

Melding bij Autoriteit Persoonsgegevens

De school zal verder onderzoek doen hoe het kan dat de gegevens voor iedereen te vinden zijn. „Als het nodig blijkt, melden we dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en informeren we de ouders”, aldus de woordvoerster.

Bij een datalek moet dat binnen 72 uur gemeld worden bij de AP. Die bekijkt vervolgens hoe het lek kon ontstaan, welke maatregelen de school genomen heeft om het te voorkomen en hoe het is afgehandeld. Als de AP vindt dat er niet zorgvuldig is gehandeld, kan die een boete opleggen. 

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.