Joseph Johann Kotalla (l) die optrad als waarnemend kampcommandant en Oberle, nu zelf gevangen in 'De Rozentuin' in kamp Amersfoort. In de Rozentuin moesten gevangenen uren of zelfs dagenlang rechtop staan, in een smalle afrastering van prikkeldraad, zonder eten of drinken in weer en wind. Gevangenen die omvielen werden met stokslagen weer overeind gejaagd. Kotälla is een van de beruchtste kampbeulen van Amersfoort, en had als bijnaam 'de Beul van Amersfoort'. In 1948 werd hij ter dood veroordeeld, welke straf later werd omgezet in levenslange gevangenisstraf. Hij werd in Breda opgesloten waar hij stierf in 1979.
Volledig scherm
PREMIUM
Joseph Johann Kotalla (l) die optrad als waarnemend kampcommandant en Oberle, nu zelf gevangen in 'De Rozentuin' in kamp Amersfoort. In de Rozentuin moesten gevangenen uren of zelfs dagenlang rechtop staan, in een smalle afrastering van prikkeldraad, zonder eten of drinken in weer en wind. Gevangenen die omvielen werden met stokslagen weer overeind gejaagd. Kotälla is een van de beruchtste kampbeulen van Amersfoort, en had als bijnaam 'de Beul van Amersfoort'. In 1948 werd hij ter dood veroordeeld, welke straf later werd omgezet in levenslange gevangenisstraf. Hij werd in Breda opgesloten waar hij stierf in 1979. © ANP

‘De beul van Amersfoort’: een van de beruchtste oorlogsmisdadigers uit WO II

De Drie van BredaJosef Kotalla was een van de beruchtste Duitsers die in de Tweede Wereldoorlog rondliepen in het bezette Nederland. Journalist van deze krant én historicus Richard Hoving promoveert op de ‘beul van Amersfoort’, een van de Drie van Breda.

  1. Politie ontruimt drugslab in woonwijk Brabant
    Play

    Politie ontruimt drugslab in woonwijk Brabant

  2. Toornstra over duel Zagreb: 'Formule trainer werkt Europees'
    Play

    Toornstra over duel Zagreb: 'Formule trainer werkt Europees'