Volledig scherm
Met de doggybag-campagne moet voorkomen worden dat eten wordt weggegooid. © Shutterstock

De doggybag wordt heel langzaam populairder

Nederlanders vragen in het restaurant nog steeds niet heel gemakkelijk om een doggybag waarin ze voedsel kunnen meenemen dat over is, maar het percentage 'doggybag-vragers' stijgt wel blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Van de ondervraagden blijft 44 procent het nog gênant vinden om eten mee te nemen. Dat is iets meer dan in 2014 toen nog meer dan de helft van de Nederlanders liever niet om een doggybag vroeg. Natuur & Milieu is blij met die ontwikkeling en stelt dat de doggybag, die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten heel gewoon is, ook hier langzaam ingeburgerd raakt.

In een restaurant krijgt 41 procent van de gasten nu wel eens een bakje of zakje aangeboden om overgebleven voedsel in mee te nemen. In opdracht van de milieuorganisatie benaderde Panelwizard voor deze steekproef op internet ruim 1500 mensen van zestien jaar en ouder.

Verspilling

Met gerichte campagnes probeert Natuur & Milieu voedselverspilling tegen te gaan. In de horeca wordt elk jaar 55.000 ton voedsel verspild, evenveel als 83 miljoen borden met eten, aldus de milieugroepering die vandaag heeft uitgeroepen tot de Dag van de Doggybag. De organisatie roept mensen die uit eten gaan op om een doggybag te vragen in restaurants.

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.