De ergste buurman van Nederland woont in Leersum

Al 17 jaar lang gaat een gezin uit Leersum gebukt onder de terreur van hun buurman. De 81-jarige treiteraar moest daarvoor onlangs de astronomische dwangsom van 300.000 euro betalen alleen stopt nóg steeds niet. Nu dreigt voor elke nieuwe pesterij een maand cel. Maar of dat wel helpt?

Quote

De spanning in het gezin was echt ondraag­lijk. Elke keer moesten we maar weer afwachten hoe we ons huis zouden aantreffen

Gert Griffioen

Vanmiddag doet de rechter uitspraak in de unieke zaak waarin Rudolf R. voor de zoveelste keer spullen zou hebben vernield van zijn buurman Griffioen. Als het zelfbenoemde ‘monster van Leersum’ daadwerkelijk de cel in moet, gaat bij Gert Griffioen en zijn gezin de vlag nog niet uit. ,,Het zou na al die jaren strijd een hele fijne steun in de rug zijn, maar echt rust hebben we pas als hij is verhuisd,’’ zegt hij.

Het is haast niet te geloven dat iemand op zo’n gevorderde leeftijd zijn buren nog steeds het leven zo zuur kan maken dat hij nu een celstraf riskeert. Griffioen kan er met zijn verstand zelf ook niet bij, maar toch is het zo, laat hij zien op de haarscherpe beelden die camera’s maakten van een van de laatste vernielingen. Daarop is te zien hoe een man met een bivakmuts de vier ventieltjes van zijn autobanden kapot knipt met een betonschaar. R. ontkent dat hij het is, maar Griffioen herkende hem direct aan zijn loopje en de luier in zijn broek. En ook een agent heeft hem herkend.

Lastig en merkwaardig

En dit is alleen nog maar wat Griffioen de laatste jaren voor zijn kiezen krijgt. Het bizarre verhaal begint in 2000 als hij met zijn vrouw denkt het droomhuis van hun leven te kopen. De villa uit de jaren twintig van de vorige eeuw is prachtig gelegen midden in de Leersumse bossen. Ze horen dat er ook ‘een lastige en merkwaardige buurman’ woont. Maar dat kan toch nooit zo lastig zijn, dat daarmee niet te leven valt, denkt Griffioen toen nog.

Dat hebben ze geweten. Nadat er gedoe is over een pad langs het huis, verdwijnt plotseling de koopakte van het huis uit de administratie. Een dossier van het werk raakt vermist. De afstandsbediening van de tv. Vreemd, maar kan gebeuren als je net bent verhuisd, denken ze. Totdat er meer spullen verdwijnen en ze toch maar camera ophangen. Dan blijkt het hun buurman te zijn.

Volledig scherm
Rudolf R. alias 't Monster van Leersum © Petra Urban

Uitwerpselen

De pesterijen gaan van kwaad tot erger. Er wordt met lampen door de ramen geschenen, auto’s vernield, ruiten beklad met modder, uitwerpselen op terrasstoelen gesmeerd en remmen van fietsen en auto’s onklaar gemaakt. Terrasstoelen worden doorgezaagd, buitenlampen stuk geslagen. ,,De spanning in het gezin was echt ondraaglijk. Elke keer moesten we maar weer afwachten hoe we ons huis zouden aantreffen.’’

In 2006 zijn ze zo klaar met de pesterijen dat ze een ander huis huren. Hun droomhuis willen ze verkopen, maar de makelaar constateert een gebrek: het ligt naast het monster van Leersum, zoals hij inmiddels te boek staat.

Dubbele woonlasten

Ze moeten voor zichzelf opkomen. De regie over hun leven weer krijgen. Met hulp van advocaat Bernard Tomlow voeren ze een jarenlange juridische strijd. R. moest daardoor al eens een dwangsom van 10.000 euro betalen. Hij doet het lachend en gaat gewoon door. De rechter waarschuwt R. daarna opnieuw met een dwangsom van 300.000 euro, maar ook dat weerhoudt R. niet om nieuwe vernielingen te plegen. Begin dit jaar moet hij het astronomische bedrag overmaken. Het lijkt veel geld, maar dekt volgens Griffioen nog lang niet alle geleden schade in al die tijd. ,,We hebben jarenlang dubbele woonlasten gehad omdat we een huurhuis hadden, hebben veel moeten investeren in beveiliging, maken kosten voor onze advocaat.’’

R. is echter nog altijd niet gestopt. Twee weken geleden doet het Openbaar Ministerie een nieuwe poging om de familie Griffioen te beschermen tegen R. Niet alleen eist de officier van justitie drie maanden cel voor de gepleegde vernielingen, maar ook een volledig contactverbod. Voor iedere overtreding zou R. opnieuw de cel in moeten. Vandaag hoort Griffioen of de rechter die strafeis overneemt. Het zou een enorme opluchting zijn en de familie eindelijk het gevoel geven dat ze worden gehoord. ,,We hebben vaak gehoord dat dit een uit de hand gelopen burenruzie is. Maar mensen snappen niet dat je ook een idiote buurman kan treffen. En daar is heel moeilijk iets tegen te doen.’’

R. was gisteren onbereikbaar voor commentaar.