Volledig scherm
PREMIUM
© Nynke de Jong. © Joost Hoving

De Grondwet, die is er voor de heidenen

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Misschien is het u ontgaan, maar de gemeente Molenlanden heeft een vloekverbod ingesteld. Niet dat het juridisch iets uithaalt, maar toch. Het is overigens al de veertiende plaats in Nederland waar zo’n vloekverbod geldt: onder andere Tholen, Staphorst, Nunspeet en Barneveld gingen Molenlanden voor. Dus mocht u binnenkort door Bleskensgraaf of Oud-Alblas rijden, een klapband krijgen en een krachtterm bezigen, dan… Ja wat dan?

Onze Grondwet zegt dat niemand toestemming nodig heeft om gedachten of gevoelens te uiten. Oftewel: vloeken mag. Vrijheid van meningsuiting. De gemeenten proberen deze wet te omzeilen door in hun vloekverbod te stellen dat het ‘geen betrekking heeft op uitingen als bedoeld in artikel 7 in de Grondwet’.

Maar wanneer valt een vloek dan niet onder de vrijheid van meningsuiting?

  1. Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok. Ook moesten ze hun lunch van de vloer opeten. De school neemt de klachten serieus en is een uitgebreid onderzoek begonnen, valt te lezen op de site. Een leerkracht reageert woest aan de telefoon en wenst niet met de media te praten.