Volledig scherm
PREMIUM
Pardoes krijgt een sjaal om. © Dolph Cantrijn

De grootste metamorfose van de Efteling die niemand ziet. Tot nu

De Efteling. Wereld vol Wonderen, zeggen ze. En om dat in stand te houden gaat er na sluitingstijd een heel andere wereld open. Een Wereld vol Werk, want die oorwarmers voor in de winter? Die zet Langnek echt niet zelf op. 

Is zijn hoofd gegroeid dan? Roland kijkt me aan. ,,Nee natuurlijk niet, maar we willen een nieuwe muts voor hem maken.” Voorheen werden alleen de oren van Langnek beschermd, dus moet Roland nieuwe maten hebben. Vanuit een hoogwerker hangt hij een touw om het gigantische hoofd van dé man van het Sprookjesbos. Ruim tweeënhalve meter. Moet hij wel twee keer checken, want heel veel licht heeft hij niet. De Winter Efteling-coördinator werkt namelijk in het donker. Hij en nog 170 collega’s. Elke nacht, drie weken lang. Van acht uur ’s avonds tot tien uur ’s ochtends: wanneer het park dicht is. Waarom? Omdat kerstbomen niet zelf binnen komen wandelen, Pardoes niet z’n eigen sjaal omdoet, kampvuren niet spontaan aangaan en lampjes zichzelf niet ophangen. Maar het wel zo moet lijken.

  1. VPRO nog één keer door stof om blunder beëindiging column Freriks en wéér kritiek
    Update/video

    VPRO nog één keer door stof om blunder beëindi­ging column Freriks en wéér kritiek

    De programmamakers van het NPO Radio 1-programma OVT gingen vandaag nog één keer door het stof om het ontslag van columnist Philip Freriks. Tijdens de vorige aflevering kreeg hij tot zijn eigen verbazing live in de uitzending te horen dat zijn wekelijkse column wordt stopgezet. Maar ook het mea culpa van vandaag kan wederom op kritiek rekenen. ,,Incompetent, onbeschoft én vergeetachtig!’’ zo klinkt het.