‘Menselijke cellen en weefsels zijn een essentiële bron van informatie voor de gezondheidszorg en de wetenschap’, zegt zorgminister Hugo de Jonge.
Volledig scherm
‘Menselijke cellen en weefsels zijn een essentiële bron van informatie voor de gezondheidszorg en de wetenschap’, zegt zorgminister Hugo de Jonge. © REUTERS

De Jonge: ‘Donor krijgt meer te zeggen over gebruik lichaamsmateriaal’

Mensen bij wie lichaamsmateriaal is afgenomen, bijvoorbeeld tijdens een medische behandeling, krijgen voortaan meer informatie over het mogelijke gebruik daarvan voor wetenschappelijk onderzoek. Zij mogen dat ook weigeren, maar niet als het gaat om restmateriaal dat wordt gebruikt voor medisch of biologisch onderzoek in het algemeen belang.

2 reacties

  • Xiao Neng

    1 maand geleden
    Er gloort dus hoop. Omdat ik geen zeggenschap heb over wat er met mijn organen gebeurt was voor mij een reden om niet te doneren. Door zeggenschap kan ik er dus voor kiezen mijn organen bij X te plaatsen in plaats van Y. Bij gelijke medische kansen kies ik voor de persoon met de beste toekomst.
  • Gunter Hildebrand

    1 maand geleden
    Hij is demissionair toch? Dan mag hij geen andere weten indienen, of zie ik dat verkeerd. Hoe dan ook is het niet genoeg dat hij de corona aanpak verknalt. Die man is kansloos